С Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за

...
С Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за
Коментари Харесай

Сезираме ЕК, че Фолксваген и Турция погазват европравилата

С " Фолксваген “ оставаме другари, само че ще сезираме Европейската комисия за неспазване на разпоредбите на общия европейски пазар, съобщи президентът на България в интервала 2012-2017 година и ръководител на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев при разкриване на самодейността за образование на предприемачески дух още в учебно заведение " Тийноватор ".

" Турция не е член на Европейски Съюз, само че е член на общия пазар и митническия съюз. Турция би трябвало да се придържа към разпоредбите на общия пазар, а не го прави. Очаквам договорката с " Фолксваген " години наред да е образец за неспазване на разпоредбите на общия пазар. И от тази договорка ще има последици както за концерна, по този начин и за Турция. Очевидното неспазване на разпоредбите на общия пазар би трябвало да докара до наказания ", уточни Плевнелиев.

Макар мениджмънтът на автомобилния тръст да разгласи, че договарянията с Турция за построяването на новия цех на " Фолксваген " край Измир са на финала и да бе записано сдружение там, надзорният съвет към момента не одобрил договорката. След военната атака на Анкара в Северна Сирия и апела на немския канцлер Ангела Меркел към турския президент Реджеп Тайип Ердоган бомбардировките да спрат незабавни, се счита, че страната може да загуби и договорката с " Фолкваген ". Тя става все по-неприемлива за Европейския съюз, който желае да се спре интервенцията на Турция в Сирия. Отделно Европейска национална партия, част от чието фамилии е ГЕРб, сподели, че ще желае от Еврокомисията следствие на договорката, за която се бореше и България.

Според Плевнелиев концернът умишлено се възползва от великодушната оферта на Ердоган, макар че знае, че тя не подхожда на разпоредбите на пазар и добави, че Европейска комисия ще прегледа доста деликатно този проблем.

По думите му турският президент е заречен на " Фолксваген " да купуват за потребностите на администрацията и неговата Партия на справедливостта и развиването 100 000 леки коли от новия цех. Той даде образец, че при цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 лева това значи индиректна дотация от турската страна в размер на 2.5 милиард евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР