С Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за

...
С Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за
Коментари Харесай

Плевнелиев: С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Еврокомисията

С „ Фолксваген “ оставаме другари, само че ще сезираме Европейската комисия за неспазването на разпоредбите на общия пазар от Турция. Това съобщи президентът на България в интервала 2012-2017 година и ръководител на Автомобилния клъстер в България Росен Плевнелиев пред news.bg във връзка решението на немския вложител " Фолксваген " да избере да развие бизнеса си в Турция.

Плевнелиев уточни, че турският президент Реджеп Ердоган е заречен на немския тръст да купува за потребностите на администрацията и неговата Партия на справедливостта и развиването по 100 000 леки коли от новия цех. При цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 евро това значи индиректна дотация от турската страна в размер на 2.5 милиард евро.

„ Турция не е член на Европейски Съюз, само че е член на общия пазар и митническия съюз. Турция би трябвало да се придържа към разпоредбите на общия пазар, а не го прави. Очаквам договорката с „ Фолксваген “ години наред да е образец за неспазване на разпоредбите на общия пазар. И от тази договорка ще има последици както за концерна, по този начин и за Турция. Очевидното неспазване на разпоредбите на общия пазар би трябвало да докара до наказания “, счита Плевнелиев.

Той добави, че концернът умишлено се възползва от великодушната оферта на Ердоган, макар че е било ясно, че тя не подхожда на разпоредбите на пазара и Европейската комисия ще прегледа доста деликатно този проблем.

„ От друга страна Турция за следващ път явно не съблюдава разпоредбите на общия пазар и дава обещание великодушни дотации както откри за добре. Това би трябвало да се приключи, тъй като подбива основата на пазара “, акцентира Плевнелиев и сподели, че за България този въпрос към момента не е завършил.

„ Ако „ Фолксваген “ избере Турция поради великодушната, само че нелоялна и неточна оферта на президента Ердоган, ние ще продължим да преговаряме с тях и за други вероятни планове, които може да създадем. Те видяха една България каквато не са очаквали. Те видяха една България, която е много напред в автомобилния си бранш, със стотици заводи, с много положителни артикули, които продаваме по света. Видяха опциите на софтуерните центрове, сърцето на оперативните системи, операционните системи на „ Мерцедес “, видяха разнообразни благоприятни условия “, добави Плевнелиев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР