С фалстарт на опита за връщане на хартиените бюлетини започна

...
С фалстарт на опита за връщане на хартиените бюлетини започна
Коментари Харесай

Фалстарт за връщането на хартиените бюлетини -

С провал на опита за връщане на хартиените бюлетини стартира днешният парламентарен ден.

Тази заран Българска социалистическа партия се опита да включи разглеждането на промени в Изборния кодекс, главната от които е връщане на хартиените бюлетини при избори, в седмичната стратегия на Народното събрание. От левицата предложиха законопроектът за изменение и допълнение на ИК да бъде прегледан незабавно след актуализацията на държавния бюджет. Бързането с новата редакция е поради все по-вероятното осъществяване на следващи предварителни избори. При гласуването на предлагането им обаче един глас се оказа решителен и ИК не съумя да влезе в дневния ред, а с това се даде и провал за връщането на хартиените бюлетини. 

Искането на Българска социалистическа партия бе отхвърлено със 115 гласа " за " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, БСП), 115 " срещу " (ПП, Има Такъв Народ, Демократична България и " Възраждане " и 1 от БСП) и 1 " въздържал се " (ПП).

Резултатът демонстрира, че решаващият глас е бил на народен представител от Българска социалистическа партия , който е отказал да гласоподава с парламентарната си група. Досега само Крум Зарков се е обявявал срещу връщането на хартията за избори. Преди минути депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев удостовери, че гласът е точно на Зарков.

Как стартира всичко

Преди малко повече от два месеца за промени в ИК, но до момента той не е обсъждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на съдружните сътрудници, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

Тогава от левицата мотивираха предлагането си със спада на изборната интензивност, който съгласно депутатите се дължал на машинния избор. Тази теза съответствува с изказвания на ГЕРБ-СДС, съгласно които обаче машините съдействали за машинацията на вота.

В деня, в който от ГЕРБ желаеха избор на съмнение против държавното управление, за промени в Изборния кодекс.

Така ГЕРБ-СДС и Българска социалистическа партия желаят да трансформират Изборния кодекс малко повече от година, откакто машинният избор стана наложителен за всички секции с над 300 гласоподаватели. предходната година, по време на 45-ото Народно събрание, измененията станаха факт, като главният отпор идваше от ГЕРБ. Именно машинният избор се трансформира в главно опрощение за по-ниския резултат на някогашните ръководещи на изборите за 46-ото Народно събрание. След това, директно преди изборите за 47-и парламент, и реши всички разписки от машини да се броят. В Централната изборна комисия " срещу " се оповестиха единствено ИБГНИ (Росица Митева) и Демократична България (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция упрекнаха машините. Към тази изразителност се причисли и водачът на левицата Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР