С факелно шествие и две концерта Руската гимназия в Пловдив

...
С факелно шествие и две концерта Руската гимназия в Пловдив
Коментари Харесай

Руската гимназия чества 60-годишен юбилей, ето как

С факелно шествие и две концерта Руската гимназия в Пловдив ще чества 60 години от основаването си. Тържествата към този момент подгряха вътрешни шампионати по тенис на маса, футбол, баскетбол и волейбол.

На 26 октомври възпитаниците на ЕГ „ Иван Вазов ” завладяват сцената в Спортната зала на ПУ „ Паисий Хилендарски ”, с цел да покажат какво могат в училищен концерт „ Честит рожден ден, учебно заведение ”. Оставихме учениците сами да приготвят това празненство, с цел да честват по своя метод, изясни директорката Вихра Ерамян.

29 октомври Руската гимназия е оповестила за Ден на отворените порти. Ученици от всички випуски могат да влязат още веднъж в класните стаи, с цел да си напомнят ученическите години, да гледат филм за юбилея на учебното заведение, да се върнат обратно във времето със фотоси от историята на школото и да прегледат рисунки на днешните му ученици. Същата вечер е празничният концерт „ 60 години традиция с бъдеще ” в Градския дом на културата. На 31 октомври пък ще има Факелно шествие на възпитаници и учители, което ще тръгне от пл. „ Централен ”, ще премине по Главната и ще приключи пред паметника в Дондуковата градина.

Създадена през 1958 година, първата Руска гимназия у нас е настанена в тогавашната Образцова гимназия. Настоящата постройка е открита през 1970 година, като лентата прерязва персонално съветският дипломат у нас Александър Позалов. Пред всички посетители е обещано обещанието дворът да се преобрази от царевично поле в парк и до през днешния ден се съблюдава традицията всеки випуск да засажда по едно дърво.

В момента в учебното заведение има паралелки по британски, немски, испански, италиански, френски и съветски език, като усвояването им включва и опознаване на културния код на народите, които ги приказват. Възпитаниците на Руската постоянно печелят и призови места в разнообразни съревнования.

Решението в ЕГ „ Пловдив ” да се учат шестте непознати езика, на които се приказва в целия свят, е взето през 1993 година от дългогодишната директорка Марияна Димитрова, на която учениците връчиха своята алегорична премия „ Любовта, без която не можем ”. В борбата си с дълго и трудно боледуване тя пък прекарваше положителните си моменти в учебно заведение, потвърждавайки, че това е нейната химиотерапия. На Марияна Димитрова, управлявала 25 година Руската гимназия, е отдадена първата страница в Юбилейния вестник, който учениците са подготвили. Година след загубата, изстрадана от няколко генерации учители и ученици на Руската, в този момент семейството учредява фондация на нейно име. Основната цел ще е да реализира стратегии в региона на образованието, науката, обществената активност за подкрепяне на учениците и учителите от ЕГ „ Иван Вазов “ за новаторско асимилиране на образователния материал и реализиране на триумфи в научната активност и практичните умения. Заедно с това ще се предизвикват формалното и неофициалното обучение и образование, доброволчеството, образуването на дейна гражданска позиция, както и развиването на действия и начинания, ориентирани към дейното присъединяване на учащи се в гражданското общество. Създаването на фондацията е предизвикано от нуждата от положителни образци за стимулирани и можещи възпитаници и учители, които имат предпочитание да се развиват.

Кампанията за първите кандидат-стипендианти измежду деветокласниците към този момент завърши и имената на утвърдените ще бъдат оповестени на празничния концерт на учебното заведение на 29 октомври.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР