С европейско финансиране Кипър ще се бори срещу опустиняването, застрашаващо

...
С европейско финансиране Кипър ще се бори срещу опустиняването, застрашаващо
Коментари Харесай

С европейско финансиране Кипър ще се бори срещу превръщането на острова в пустиня

С европейско финансиране Кипър ще се бори против опустиняването, застрашаващо средиземноморския остров. Нов план способства за осъществяване на Националната тактика на страната за климатичните промени и на европейската " Зелена договорка ".

Иновативни практики за ръководство, с които да се понижат рисковете от превръщането на земята в пустиня и да се ускори устойчивостта на агросистемите, ще бъдат създадени, приложени и разпространявани в границите на новия план AgrOassis, който бе утвърден за финансиране от европейската стратегия " LIFE ".

Той ще продължи 4 години, до края на 2026 година, с общ бюджет от над 2,3 млн. евро, като 60% от тях са европейско финансиране, бе обявено на извършената в Никозия първа среща на сътрудниците по него.

Усилията си сплотяват 11 държавни и неправителствени организации от Кипър и Гърция, с координатор кипърското земеделско министерство.

Климатичните промени заплашват средиземноморския остров с понижаване на водните запаси и ерозия на почви, съобщи кипърският екоминистър Костас Кадис. Адаптирането към тях е едно от най-важните провокации, пред които ще се изправи селското стопанство през идващите години, сподели той.

Според научни проучвания повече от половината от територията на Кипър може да се трансформира в пустиня, в случай че не бъдат подхванати подобаващи дейности.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР