С ежегодната промяна на цената на електроенергията у хората се

...
С ежегодната промяна на цената на електроенергията у хората се
Коментари Харесай

За 12 години токът поскъпнал с 29% при 36.8% инфлация

С годишната смяна на цената на електрическата енергия у хората се насажда чувството, че токът с всяка година нараства от ден на ден и повече. Темата комфортно се употребява от Българска социалистическа партия, само че обстоятелствата сочат, че покачването на цените в последните 12 години е било общо 29 на 100, до момента в който инфлацията за същия интервал е 36.8 %, т.е. цените даже не се индексират както претендира Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Днес даже потребителите на ниско напрежение заплащат с 6 лв. по-малко за един мегаватчас електрическа енергия по отношение на преди седем години.

Задържането на растежа на цените е реализирано с наливането на държавните доходи от продажба на спестени парникови излъчвания за компенсиране на скъпите цени на тока от възобновими източници и за сметка на " Националната електрическа компания " (НЕК), която задълбочава недостига си. Това сочи разбор на Института за енергиен мениджмънт, оповестен https://www.emi-bg.com/bg/home/article/5d2848182fb23701008b7c8c в понеделник от неправителствената организация.

За проучването си тя е употребила данни от ценовите решения на КЕВР за интервала от началото на юли 2007 до края на юни 2019 година и параметрите не са за календарна, а за регулаторна година – от 1 юли. Изследването е ориентирано към цените на електрическата сила за крайните клиенти на контролирания пазар, присъединени към мрежа ниско напрежение. Изчислените цени са междинни, а цените по категории консуматори и време не са предмет на разбора, прецизират от института. От там показват още, че цените за произвеждане включват цената, по която публичният снабдител НЕК продава сила на крайните доставчици като ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", всички добавки/задължения към обществото, избрани от регулатора за съответната регулаторна година и Данък добавена стойност. Поради недостатъчност на информацията, съдържаща се в ценовите решения, по отношение на утвърдените надценки по години за крайните доставчици, тази съставния елемент не е включена в ценовите калкулация, изясняват анализаторите.

Цените за транспорт и достъп до мрежата са сумирани и оценени поотделно за Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и за електроразпределителните сдружения (ЕРД), които са на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ". Цените за транспорт и достъп за ЕРД са среднопретеглени за трите компании.

Изследвано е въздействието на софтуерните разноски на сила при систематизиране въз основа на одобряваните от КЕВР стойности за позволен разход (%, МВтч) и за покупна цена на съответната сила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР