С едва няколко месеца, оставащи до началото на активния летен

...
С едва няколко месеца, оставащи до началото на активния летен
Коментари Харесай

Бизнесът в Бургаско спешно търси персонал в очакване на силен сезон

С едвам няколко месеца, оставащи до началото на дейния летен сезон, работодателите в Бургаско към този момент стартират да търсят фрагменти за хилядите отворени работни места.

На трудова борса, проведена взаимно с " Агенцията по претовареност ", " Бюрото по труда " и Община Бургас, 42 компании показаха своите оферти към търсещите сезонна работа, като поръчката бе, че свободни са общо над 1000 работни места, оповестява Flagman.bg. 

Всяка година работодателите в туристическия отрасъл търсят хора за съвсем всички позиции - от камериери до админи на хотели. Става въпрос за сезонна работа, която ще стартира от края на май и ще продължи евентуално до края на септември. На борсата, провела се през днешния ден в постройката на ДНА в Бургас, се включиха над 100 души, които обиколиха щандовете на другите компании, с цел да се ориентират какво предлага пазара на труда за лято 2023 година Масовият консенсус измежду търсещите работа е, че заплати под 1000 лева са неприемливи, а оптималното заплащане е в диапазона сред 1100 и 1500 лева месечно. 

" Търсим служащи за всички позиции ", споделя генералният шеф на " Дюни ризорт " Николай Янков, който също участва в постройката на ДНА. " Трудно е. Трудно се намира работна ръка в България, изключително при нас, където лятото доближаваме до 800-900 човек личен състав. Търсим и хора от чужбина, и хора от България ", довършва той. В огромният комплекс там занапред търсят личен състав за всички отдели - камериери, чистачи, перачи, готвачи, сервитрьори, бармани, спасители, охранители и градинари. Подобна е обстановката и в по-малките хотели по Черноморието, където нуждат от личен състав от време на време е даже по-осезаема.

Атрактивен за търсещите работа на днешната борса бе щандът на Летище Бургас. От там, като всяко лято, търсят главно сезонни служащи, а предлаганите длъжности са подобаващи освен за хора с опит, само че и даже и за възпитаници и студенти. Концесионера на летището е стартирал дейна акция за набирането на чиновници, като единственото условие е те да бъдат пълнолетни.  " Търсим шофоьри на тежкотоварни коли, служащи по товаро-разтоварителна активност, водачи на цистерни, координатори по наземното обслужване, служащи по поддръжката на летателното поле и постройките, автомонтьори и рентгенови оператори. Последната служба е доста атрактивна, само че и доста виновна, а заплащането - атрактивно ", разясниха от щанда на Летище Бургас.

Любопитна детайлност за туристическия сезон в Бургаско предходната година даде зам.-кметът по туризъм и просвета Диана Саватева, която дойде в постройката на ДНА за откриването на днешната борса. Тя изясни, че предходната година е регистриран растеж на туристите в Бургас с 50% по отношение на последната предпандемична 2019 година

" Тази година чакаме сезонът да е не по-слаб от миналогодишния ", сподели Саватева, " Туристите към този момент разпознават града не като транспортен хъб, през който единствено да минават, с цел да доближат до другите дестинации в региона, само че като място, където могат да останат. Това се дължи в немалка степен на насищането на културния и събитийния календар на Общината ", разяснява още тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР