С дял от 2% участие на възрастните в обучения България

...
С дял от 2% участие на възрастните в обучения България
Коментари Харесай

Откриват сметки за обучение на възрастни

С дял от 2% присъединяване на възрастните в образования България се подрежда на последно място измежду страните членки на Европейски Съюз. За да отговори на това предизвикателство, в границите на Европейската година на уменията, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) създаде и показа пилотни модели за въвеждане на самостоятелни сметки за образование и микроудостоверения като решение на казуса за ниското присъединяване на възрастните в учене през целия живот.

Индивидуалните сметки за образование са специфични виртуални портфейли, в които ще се набират средства, които да се употребяват само за образование, което е с обезпечено качество и прилагане на услуги по кариерно насочване и професионално консултиране. Чрез тях се цели превъзмогване на една от бариерите пред огромна част от възрастните, които показват че не са уверени в качеството на предоставяните образования, с цел да влагат средства за образование, а някои образования са прекомерно скъпи.

Същевременно микроудостоверенията следва да отговорят на друго предизвикателство, обвързвано с неналичието на време за образование и по-голяма фокусираност на курсовете. Микроудостоверенията са краткосрочни курсове за образования, които са напълно в сходство с потребностите на промишлеността и на работната мощ и дават опция за бързо образуване на характерни умения като обезпечават персонална, портативна и елементарно проверима валидация. Те дават на служащите и чиновниците по-фокусирано наличие, повече на практика опит в образованието, персонализирано образование и повече еластичност при планирането му. Това стана ясно от думите на доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ по време на извършена през днешния ден кръгла маса на тематика „ Представяне и разискване на модели за въвеждане на самостоятелните сметки за образование и на микроудостоверенията в България “.

„ България години наред е на последно място по включване на възрастните в учене през целия живот и на предпоследно място по равнище на цифрови умения. Едва всеки десети възрастен жител взе участие в някаква форма на обучение или образование, а над ¼ от всички възрастни нямат съществена просветеност, аритметични и цифрови умения, които се изискват за доста от днешните работни места. Затова и АИКБ е приела измежду своите съществени задания развиването на цифровите умения измежду по-възрастните служащи и чиновници “, добави още доктор Ангелова, която е и началник на план BG05M9OP001-1.128-0004 „ Развитие на цифровите умения “.
 istock istock
Представените три модела за въвеждане на микроудостоверенията по време на кръглата маса дават разнообразни решения съгласно целевите групи и степента на надзор от страна на държавните органи. Но главната цел, която обслужват е да се даде явен и бърз механизъм на лицата да вземат участие в персонализирани образования, които са къси и съобразени с техните кариерни цели, потребности и отговорности.

По време на кръглата маса бяха показани и два модела за въвеждане на самостоятелни сметки за образование. Като първият модел е използван на равнище дружество посредством основаване на самостоятелен запис за добити квалификации и умения и оценка на нуждата от спомагателни образования. Докато вторият модел показва цялостна система за въвеждане на самостоятелните сметки за образование на национално равнище посредством основаването на Секторни фондове за подготовка.

Недостигът на фрагменти у нас ще продължава да пораства

„ Знаете, че в годината на уменията фокусът на ИСС е ориентиран извънредно върху пазара на труда и повишението на знанията и уменията на чиновниците и служащите. За нас показаните през днешния ден модели за самостоятелни обучителни сметки и микроудостоверения ще са извънредно потребни, защото с решение на Министерски съвет ние имаме за задача да дадем рекомендации за инкорпориране на тези два инструмента в България. С конкретиката, която АИКБ ни дава по моделите, смятам че наша съществена цел е взаимно с всички заинтригувани страни да създадем по този начин, че те да бъдат внедрени и да се ползват допустимо най-бързо. “, съобщи Зорница Русинова, ръководител на Икономическия и обществен съвет.
 istock istock
За Десислава Георгиева-Ушколова, шеф на отдел „ Програмиране и договаряне “ в МТСП, показаните принадлежности могат да бъдат апробирани през оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. По думите й е значимо да се търси връзката сред пазара на труда и уменията, нужни на заетите лица. Тя напомни, че в новия програмен интервал има заделени над 600 млн. лева, посредством които би трябвало да бъдат подготвени 500 000 души.

„ В България за благополучие се работи върху доста начинания, които имат за цел възстановяване на знанията и уменията, както на младите, по този начин и възрастните българи. Министерството има изрично предпочитание да вкара оценка на качеството на провежданите образования, които да се валидират от работодателите. Разчитаме на помощта и поддръжката на АИКБ за пускане на този развой “, разгласи Ваня Тивидошева, шеф на дирекция „ Професионално обучение и образование “, МОН.

  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР