С до 50% ще скочи цената на олиото спрямо миналогодишната,

...
С до 50% ще скочи цената на олиото спрямо миналогодишната,
Коментари Харесай

Някои основни продукти с драстично поскъпване, но потребителската кошница поевтинява


С до 50% ще скочи цената на олио то по отношение на миналогодишната, предвижда Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, оповестява БНР. За сметка на това тази година купуваме по-евтини плодове и зеленчуци. По данни на комисията потребителската кошница е поевтиняла, въпреки и с малко. Какви са цените на пазарите на дребно в София ревизира кореспондент на " Хоризонт ".

Пазарът „ Иван Вазов “ е извънредно празен, сподели Мариан, който продава плодове и зеленчуци към този момент 6 години.

Краставиците и алените домати приблизително вървят по 4,80 лева за кг, а розовите - по 5,80. Цитрусите се продават за към 3,50 лева за кг, а ябълките - по 4,50 лева

На този пазар има и търговци, които оферират лична продукция, като Красимир Савов. Неговите градини са в село Говедаре, Пазарджишко. Според него с изключение на поради понижените приходи, клиентите са по-малко и поради ограниченията за отдалеченост по пазарите.

На Женския пазар гледката е друга. Мерките още веднъж се съблюдават и това не стопира хората, пристигнали дотук поради по-ниските цени.

По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, повода за високата цена на олио то е ниският рандеман на слънчоглед в Европа, през предходната година. От началото на Covid пандемията, растежът е с близо 40%, изясни ръководителят Владимир Иванов.

Разликата в цените на стоките сред пазарите и супермаркетите може да доближи и до два пъти, разясниха от комисията.

" Най-лошото е, че в най-бедните градове ще намерите най-високите цени, а в София, Пловдив и Варна можете да намерите най-ниските ", разяснява Иванов.

Според специалистите не се чакат внезапни скокове в цената на главните хранителни артикули през годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР