С демонстрация в Кулинарната академия HRC пациенти, лекари и журналисти

...
С демонстрация в Кулинарната академия HRC пациенти, лекари и журналисти
Коментари Харесай

Честотата на болестта на Крон и улцерозния колит нараства с всяка година

С проява в Кулинарната академия HRC пациенти, лекари и публицисти означиха Световния ден на възпалителните чревни болести (ВЧЗ) – 19 май. Събитието бе проведено от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) и био фармацевтичната компания Тakeda. Националният замък на културата за поредна година беше осветлен в лилаво – в символ на поддръжка на всички, страдащи от възпалителни чревни болести и околните им.

В духа на международната акция тази година под надпис „ ВЧЗ нямат възраст “, отдадена на пациентите с тези диагнози на възраст над 60 години. На събитието беше показана историята на 80-годишният Боян, който в продължение на 38 години не получава вярната диагноза, само че след диагностицирането и си и началото на лекуване през 2000 година, не се предава и е деен и през днешния ден.

Тристепенно диетично меню, уместно за хора с възпалителни чревни болести, подготвиха студентите от Кулинарната академия HRC благодарение на ендокринолога и диетолог доктор Райна Стоянова от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Освен на вкусната храна гостите се любуваха и на песните на певицата Тони, която отключва улцерозен колит през 2008 година и цяла година не получава точната диагноза.

„ През 2009 година доктор Юрукова и доктор Митков от болница „ Лозенец “ избавиха живота ми. Вкараха ме в болничното заведение безусловно на ръце – виталните ми индикатори бяха сериозно ниски. След това се постановяваше да ме хоспитализират по 2-3 пъти в годината, до момента в който не реализирах трайна ремисия през 2018 година Разбрах, че с изключение на лекуването, храненето също е основно значимо за моето заболяване “, показа Тони.

Д-р Райна Стоянова изясни, че няма повсеместен диетичен режим за всички пациенти с улцерозен колит и болест на Крон. „ Всеки пациент посредством елиминационна диета открива кои храни успокояват възпалението на червата и кои не. Но е целесъобразно да се усили приемът на храни, съдържащи омега-3 – основно риба и зехтин, и се понижи приема на омега-6. Много е значимо също пациентите да се изследват от време на време за дефицити на желязо, витамин D и други микронутриенти, с цел да се компенсират тези дефицити “, сподели доктор Стоянова.

Гастроентерологът проф. Пламен Пенчев от УМБАЛ „ Царица Йоанна- ИСУЛ “ изясни че хроничните възпалителни чревни болести болест на Крон и улцерозен колит стартират в детска и млада възраст. Симптомите са диария, кървене при изхождане, колики, нарушено храносмилане и асимилиране на храната. При 10% до 20% от пациентите има кожни, очни и ставни прояви.

Според него отключването на тези болести е обвързвано с изключение на с над 200 генетични фактори, само че и с метода на живот – стрес, банкет на храни с доста Е-та, емулгатори и консерванти, даже пастите за зъби могат да допринесат за възпалителния развой.

Честотата на заболяването на Крон и улцерозния колит нараства с всяка година. Смята се, че това са болести на народи, които се хранят най-вече с индустриално модифицирани храни. Пикът на болестта е във второто и третото десетилетие от живота на индивида, само че има и втори по-малък пик при пациенти на възраст сред 60 и 70 година, напомнят експертите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР