С демонстрация, в която участваха хеликоптери и специални части на

...
С демонстрация, в която участваха хеликоптери и специални части на
Коментари Харесай

България и още три страни от НАТО откриха център за подготовка на специални части в Хърватия

С проява, в която участваха хеликоптери и специфични елементи на хърватската войска във военновъздушната база Земуник край гр. Задар на Адриатическото крайбрежие, през днешния ден НАТО откри подготвителен център на Многонационалната стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО (MSAP). Тя основана по самодейност на четири страни членки на алианса - България, Хърватия, Словения и Унгария.

Центърът е предопределен за образование и подготовка на екипи за превозването на специфични елементи до конфликтни точки. На церемонията по откриването на центъра край Задар участваха министрите на защитата и представители на оперативните управления на армиите на страните, участващи в плана. България бе показана от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов и вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на защитата.

 Демонстрация по задържането на терористи с присъединяване на специфичните елементи
© Спас Спасов

Демонстрация по задържането на терористи с присъединяване на специфичните елементи

" Предназначението на центъра е да образова хеликоптерни екипажи като съчетава теоретична подготовка с 18 седмична летателна процедура, сподели шефът на програмата подполковник Томислав Пушник. В края на образованието екипажите би трябвало да са готови за присъединяване в неконвенционални специфични въздушни интервенции в сходство с всички стандарти на НАТО ".

Меморандумът за съдействие при основаването на програмата и построяването на подготвителната му база беше подписан през ноември 2018 година, от четирите страни - инициаторки на плана, а фактическата работа по завършването му лиши тъкмо година. Изграждането на центъра беше контрактувано в отговор на нуждата военовъздушните сили на България, Хърватия, Унгария и Словения да придобият качества за присъединяване в специфични интервенции, само че и да основат лични подразделения с тази цел.

Като страна – хазаин Хърватия е вложила в основаването на център за настаняване на учащите се в програмата близо 2 млн. евро, а Съединените щати са отпуснали финансова помощ от 350 хиляди $. Бюджетът на програмата ще бъде образуван с равни вноски от всички страни, участнички в плана, а всяка от тях ще взе участие във въздушните тренировки със лична летателна техника.

 Министърът на защитата Красимир Каракачанов при откриването на подготвителен център на Многонационалната стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО (MSAP)
© Спас Спасов

Министърът на защитата Красимир Каракачанов при откриването на подготвителен център на Многонационалната стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО (MSAP)

Пред " Дневник " министърът на защитата Красимир Каракачанов не посочи размера на българското присъединяване в основаването на подготвителен център на Многонационалната стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции на НАТО. " Това е по стратегия, сподели той. А годишната вноска на Българя за присъединяване в плана ще е 5 хиляди евро. Освен това страната ни ще взе участие и с двата си хеликоптера " Кугър ".

Според Каракачанов към момента не е завършила процедурата за избор на българския офицер, който ще съставлява страната ни в оперативното управление на плана в Земуник. " Забавихме се тъй като имаше разгласен конкурс, само че не беше открит най-подходящия човек. Най-късно до завършек на март или началото на март той ще бъде избран ", сподели Каракачанов.

Според Томислав Пушник военновъздушната база край Задар е определен най-много поради местоположението си и удобните за полети метеорологични условия в региона. Градът се намира на брега на Адриатическо море, само че и в непосредствена непосредственост до планински и равнини терени, които обезпечават оптимално положителни подготвителни условия. Разчленената брегова линия на Далмация и множеството острови също дават опция за подготвителни интервенции на море.

 Базата на хърватските Военновъздушни сили, в която е ситуиран подготвителния център.
© Спас Спасов

Базата на хърватските Военновъздушни сили, в която е ситуиран подготвителния център.

Всеки от участниците в Многонационалната стратегия за подготовка на авиация за специфични интервенции има правото да употребява опциите и базата й до равнище, съразмерно на личния му финансов принос или различен тип принос в нея.

" Целта на плана е да даде на участниците в нея компетентности и умения, които да им разрешат да извършват както самостоятелните си отбранителни цели, по този начин и заложените в процеса на обмисляне на защитата на НАТО ", сподели Томислав Пушник.

Друга цел на програмата е да усъвършенства разноските за образование на авиационните екипажи на четирите страни, които сега вземат участие в нея и да увеличи оперативната съгласуемост сред армиите на страните участнички в НАТО и сътрудниците на алианса.

До няколко години четирите страни, взели участие в основаването на подготвителния център в Задар, имат желание да включат в стратегиите му за подготовка, както летци от други страни, членки на НАТО, по този начин и от страни, сътрудници на Алианса, каквато е Северна Македония.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР