С държавно финансиране ще започне строителството на нова детска клиника

...
С държавно финансиране ще започне строителството на нова детска клиника
Коментари Харесай

17 млн. лв. ще отпусне МС за нова детска болница в Пловдив

С държавно финансиране ще стартира строителството на нова детска клиника в Пловдив. Парите, които отпуска държавното управление, са близо 17 милиона лв.. Това заяви през днешния ден министърът на финансите Владислав Горанов. Заедно с ръководителя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на комисията по опазване на здравето в Народно събрание Даниела Дариткова през днешния ден той се срещна с управлението на университетската болница „ Свети Георги ".

Детската клиника в Пловдив е една от най-натоварените и обслужва пациенти от цялата страна.

проф Карен Джамбазов - шеф на УМБАЛ „ Св Георги " - Пловдив: За страдание, постройките, в които е поместена сега детската клиника на Южна България са издигнати на процедура едната през 36 година, а другата през 1982 година.

Инфраструктурата не дава отговор на модерните медицински стандарти. Затова от болничното заведение решили, че вместо в ремонт за милиони е по-добре да се влага в построяването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс. И той да бъде обвързван с базата на болничното заведение.

проф Иван Иванов - началник на Детската клиника: Със клиниките по УНГ, хирургия, детска хирургия, неврохирургия, образна диагностика, КАРИТ - всичко това ще се намира на 50 метра разстояние. Така че това е една модерна болница.

Общата стойност на плана е към 17 млн лв.. Днес финансовия министър пое ангажимент средствата да бъдат обезпечени от фискалния запас.

Владислав Горанов - министър на финансите: Половинчати неща няма да вършим...почти 17 милиона спомагателна парична вноска в капитала на комерсиалното сдружение, която ще послужи за запас за финансиране на капиталовия план.

В дарителска акция за нова постройка на детската клиника в Пловдив възпитаници, родители и лекари за две години събраха близо 160 000 лв.. А Менда Стоянова и Даниела Дариткова се ангажираха персонално с търсенето на благоприятни условия за държавно финансиране.

Менда Стоянова: Бяхме много настоятелни, граничещи с безсрамие, само че мисля, че идеята си заслужава.

Даниела Дариткова: Сега виждаме опция да се осъществя тази детска клиника към УМБАЛ " Св.Георги ", която ще изпревари по реализация националната детска болница.

До края на годината се чака да започват и публичните поръчки за новата постройка на педиатричния комплекс, който ще разполага с повече от 100 кревати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР