„С чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за

...
„С чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за
Коментари Харесай

Армения предаде територия на Азербайджан „без нито един изстрел”

„ С възприятие на безкрайна горделивост оповестявам на моя народ за освобождението на Агдам. Агдам е наш!”. Това съобщи президентът на Азербайджан Илхам Алиев, откакто Армения съобщи на Азербайджан първата от отстъпените територии според постигнатото съглашение с посредничеството на Русия, съобщи AP.

Алиев сподели, че неговите въоръжени сили са поели надзор над Агдамския регион - територия, отстъпена от Армения според съглашението за преустановяване на огъня, поставило завършек на последната ескалация на спора в Нагорни Карабах. Примирието, подписано с посредничеството на Русия, планува Армения да съобщи на Азербайджан контрола над някои територии, държани от нея отвън границите на Нагорни Карабах. Агдам е първата от тях, която Ереван предава.

Алиев означи още, че предаването на територията е станало " без нито един изстрел или жертви " и го назова " огромен политически триумф ", който е бил вероятен с помощта на " извоюваната брилянтна победа на бойното поле ". Азербайджанските сили разгромиха арменските, а от Ереван признаха, че са се съгласили на съглашението, тъй като са били на път да „ изгубят всичко”. Нагорни Карабах е територия, която интернационално е приета за част от Азербайджан.

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, само че беше под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, откогато сепаратистката война там завърши през 1994 година Тази война остави освен самия Нагорни Карабах, само че и забележителна прилежаща територия в арменски ръце. На арменската окупация обаче бе комплициран край. Последното съглашение бе посрещнато като победа в Баку. Етнически арменци напущат домовете си, които би трябвало да бъдат предадени на Азербайджан. Много къщи бяха подпалени от арменците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР