С Божествена света литургия в българската желязна църква Свети Стефан

...
С Божествена света литургия в българската желязна църква Свети Стефан
Коментари Харесай

Навършват се 130 години от полагането на основния камък на църквата Свети Стефан в Истанбул

С Божествена света литургия в българската желязна черква " Свети Стефан " в Истанбул през днешния ден се отбелязва 130-годишнината от полагането на главния камък на храма, построен върху терен, дарен от Стефан Богориди, заяви БНР.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова е отпред на българска делегация,  която се включи в формалното отбелязване на годишнината.

 

Свети Стефан е един от знаците на българското национално единение, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова и напомни: " Онова, което би трябвало да запомним, са думите на Стефан Богориди - най-големият покровител и донор, който споделя, че този църковен храм, тази българска черква би трябвало да се пази от българите, от българите в Истанбул и от техните синове. Живата история на България в най-новите години, в най-новата история е този храм. Това е нашата памет ".

 

Богословът проф. Иван Желев разяснява: " Тук към този момент останаха малко българи, няколко стотин души, само че те към момента са носители на тези остарели обичаи, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди независимата българска черква и този храм - " Свети Стефан ", става знак на тази автономия ".

 

Тук по традиция - в " Свети Стефан ", за почивните дни са и българските туристи:

" Трябва да съхраним християнската вяра и това, че тук се е намирала и Българската патриаршия във време, когато България е била под османско иго ".

 

" С горделивост пристигам тук и се усещам в действителност един българин, заслужен за това, че българите сме успявали постоянно, когато сме били задружни ".

 

В формалната българска делегация е и служебният министър на културата Велислав Минеков:

" Но би трябвало да благодарим и на турската страна, тъй като те поеха голяма реституция и сега църквата е постоянна ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР