С българска победа в класа на автомобилите завърши международния рали-маратон

...
С българска победа в класа на автомобилите завърши международния рали-маратон
Коментари Харесай

Българска победа в Balkan Offroad Rally 2022

С българска победа в класа на колите приключи интернационалния рали-маратон Balkan Offroad Rally 2022. В шестдневната конкуренция, която се организира в Румъния за десетото си юбилейно издание, взеха присъединяване 4 български екипажа, като един от тях – този на Дончо Цанев и Зорница Тодорова, сграбчи успеха в класа на високопроходимите коли.

На стартовата арка в град Сигишоара застанаха 111 високопроходими машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита и коли. В класа на колите с изключение на Цанев и Тодорова стартираха също тандемите Атанас Васев – Павел Радев и Георги Вуков – Георги Шейнов (и двата отбора с машини Nissan). При бъгитата присъединяване взеха Константин Чолаков и Ивайло Жеков, които към този момент имат купа от Balkan Offroad с автомобил през 2018 година.

И до момента в който за изброените три екипажа надпреварата бе много тежко, то за Дончо Цанев и Зорница Тодорова рисковите терени на Трансилвания се оказаха не толкоз сложни за подчинение. Въпреки че техният спортен първообраз разчиташе единствено на задно задвижване, а не на 4х4 система, българите съумяха да вземат 3 от 5 етапни победи в трасето с дължина от 1400 километра, над 1000 от които – против хронометъра, в петте спортни дни. Родният екипаж съумя да приключи интернационалната конкуренция с задатък от над 18 минути пред полския тандем Ярослав Андреевски - Мацей Радомски (Toyota). Третото място в класа бе за спечелилите от първото издание на Balkan Offroad през 2011 година Йорг Грюнбек и Томас Дасингер от Германия с Mercedes.

Освен първата си победа тази година, Дончо Цанев има две втори и едно трето място в интернационалната конкуренция. Навигаторът му Зорница Тодорова пък е повторен първенец от ралито в класа на SSV-бъгитата, където бе ко-пилот на Цанко Цанков. С тазгодишният триумф, България има общо 6 победи при колите за 10-те издания на конкуренцията, като с изключение на купата на Чолаков и Жеков, с по две победи в годините се регистрираха екипажите Десислав Славчев - Маргарита Стайнова и Петър Ценков – Иван Маринов.

В класа на мотоциклетите победител в Balkan Offroad Rally 2022 стана полякът Крищоф Ярмуз (KTM), а при ATV-четириколките победи сънародникът му Рафал Явиен (Polaris). При SSV-бъгитата успеха сграбчи тандемът Томас Залескас - Аидас Бубинас (Can Am) от Литва, а в паралелната конкуренция Balkan Extreme победи естонецът Хардо Мере, направляван от румънеца Мариус Поп.

Главен уредник на Balkan Offroad Rally е българският офроуд доайен Александър Ковачев, който работи с екип от над 80 експерти от цяла Европа за подготовката на RBI Series – група интернационалните офроуд надпревари, в които с изключение на Balkan Offroad влизат още Fenix Rally в Тунис и именитото рали Breslau, което се организира в Полша.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР