С амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика до 2030

...
С амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика до 2030
Коментари Харесай

Соларна система с батерия може да свали със 70% сметката за ток

С амбициозна политика за преход към нисковъглеродна енергетика до 2030 година в България могат да бъдат построени най-малко 7 гигавата нови ВЕИ мощности, дружно с 1.7 гигавата системи за предпазване на сила. Това сочи отчет " Съхранение на сила. Пазарни вероятности за България ", създаден от Асоциация за произвеждане предпазване и търговия с електрическа енергия (АПСТЕ) и показан пред публицисти. При потребление на слънчеви панели върху здания и зареждаща се от силата им батерия сметките за ток могат да се понижат със 70 %, даде на практика образец Александър Рангелов, изпълнителен шеф на компанията IPS (International Power Supply), водещ български производител за консолидиране на системи за произвеждане и предпазване на възобновима сила в международен мащаб, която има такава мощ в своята постройка в София.

Компанията има лична слънчева централа от 30 kWp в офис постройката си от 4 хиляди кв. м, която е допълнена с батерия за предпазване от 120 кВтч, която разрешава остатъка от сила, създаден денем, да бъде съхранен и да се употребява през тъмната част от денонощието.

Соларната система на IPS създава годишно 33.5 MВтч и икономисва 15.5 тона нездравословни излъчвания. Цената на конфигурацията е 92 000 лева и се изплаща за период от 5-7 години.

" В хубави слънчеви дни, без облаци, 3-те етажа от постройката не употребяват ток от мрежата. В дни с незадоволително слънцегреене, редукцията на сметката е към 70% ", изясни Александър Рангелов.

Ключовият претекст на IPS да влага в сходна система е, че разрешава на компанията да е енергийно самостоятелна, да усъвършенства сметките си за ток и да пести излъчвания. Подобен вид самостоятелна захранваща система с двойно превръщане на силата, разрешава и предотвратяване на техниката и електроуредите от повреди, провокирани от неприятното качество на електрическата енергия, подавана от мрежата (пренапрежение, напрежение под номинала, честотни смущения).

Слънчевите панели могат да бъдат конфигурирани на всевъзможен вид здания, стига да има уместно място за тяхното разположение. Самата батерия за предпазване и преобразувателната система заемат няколко квадратни метра и може да се конфигурира в мазе/гараж/сервизно помещение, показват от компанията.

Според отчета " Съхранение на сила. Пазарни вероятности за България " тези технологии могат да бъдат решение и в доста по-големи мащаби и да усилят гъвкавостта на електроенергийната система и каузи на възобновимите енергийни източници във всички браншове.

" Повечето технологии за предпазване на сила могат да бъдат внедрени бързо с високо публично утвърждение и във всеки един мащаб и равнище на електрическата система - произвеждане, транспорт, систематизиране, ползване. Системите за предпазване могат да дават и систематични услуги като потенциал, контролиране на честотата, минимизиране на разноските за балансираща сила ", написа още в разбора.

В него се отбелязва, че идното десетилетие до 2030 година е шансът на България да създаде проект за последователен преход към нулеви чисти излъчвания. Изработването на ясна визия за неутрална във връзка с климата стопанска система и подкрепяща регулаторна рамка ще постави основите на трансформацията на енергийния бранш, а с него и на цялата стопанска система.

За да може самостоятелните производители на електрическа енергия, операторите на електропреносната мрежа, семействата, бизнеса и енергийните общности да се възползват от другите приложения на технологиите за предпазване на сила, значимо изискване е да се одобряват съответни политики и правила на пазара, които да разрешат появяването на разнообразни сполучливи бизнес модели, считат създателите на отчета.

Към момента в законодателството са направени само актуализации, които вкарват определението за система за предпазване на сила, само че няма законова рамка, предопределена да поддържа тяхното развиване, означават специалистите. Затова и българският пазар за системи за предпазване на сила е стеснен най-много до ВЕИ системи за лични потребности, които не са свързани към мрежата.

Качественото авансово изследване и планиране в стадия на развиване е основно за оптимално усъвършенстване на техническите параметри за дейно осъществяване и употреба и по-печеливша инвестиция, разяснява Димитър Цеков, механически шеф в електропроектантската компания Renergy и член на борда на АПСТЕ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР