С акцията екоактивистите показват недостатъците в сигурността в атомните електроцентрали

...
С акцията екоактивистите показват недостатъците в сигурността в атомните електроцентрали
Коментари Харесай

Активисти на ”Грийнпийс” проникнаха във френска АЕЦ

С акцията екоактивистите демонстрират минусите в сигурността в атомните електроцентрали в страната.

"Искаме да притеглим вниманието върху пропуските в охраняването на басейните за депозиране на отработено гориво, които се проектират като елементарни здания с ниска опозиция. Достатъчно е да се направи дупка и да се възпламени горивото ", изясни деятелят Яник Русле, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

[BREAKING] Our activists are back on the site of the #CruasMeysse nuclear plant to denounce the inaction of @EDFofficiel on the issue of nuclear security. #NuclearRisk pic.twitter.com/WLjMKI9iF6
— Greenpeace France (@greenpeacefr) 28 ноември 2017 година

"В тези здания е най-високата радиоактивност в една атомна централа, а не са задоволително добре предпазени от риска от външно нахлуване ", се споделя в изказване на "Грийнпийс ".

На територията на атомната централа са проникнали 22 деятели на организацията , разпределени в три екипа - един, който посрещна жандармеристите, с цел да изясни акцията и бива арестуван, втори, който отива към реактор номер 4 и трети при басейна за депозиране на отработено нуклеарно гориво.

Четирима от деятелите не престават да висят на постройката на басейна.

Атомната централа се намира на 95 км югоизточно от Париж.

Във Франция има 58 нуклеарни реактора. Ядрената енергетика е най-големият източник за произвеждане на електрическа енергия в страната с дял от към 75 на 100. Според закон, гласуван през 2015 година, този дял би трябвало да бъде редуциран до 50 на 100 до 2025 година

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР