С 24 часа предизвестие България преживя най-големия си шок в

...
С 24 часа предизвестие България преживя най-големия си шок в
Коментари Харесай

Зелените сертификати - какво трябва да знаем

С 24 часа предупреждение България претърпя най-големия си потрес в пандемията от 12 март 2020 година, когато държавното управление на Бойко Борисов изиска от Народното събрание да се разгласи изключително състояние. От четвъртък, 21 октомври, съвсем целият публичен живот без учебните заведения и държавната администрация вкарва зелени документи за чиновници, гости и клиенти.

Новината провокира опашки от хора пред имунизационните пунктове - добра вест, само че и митинги, закани за протест, съревнование кой първи ще уговори с лабораториите изнесени пунктове за тестване. Предизвика и политическа стихия, в която ГЕРБ не пропуснаха да вадят дивиденти на гърба на здравния министър.

Здравните управляващи не се оправиха с подготовката на тази голяма смяна - нито дадоха задоволително време на бизнеса да се приготви, нито осигуриха проби, нито приготвиха системата за издаване на документи, която в единствения ден преди влизането в действие на ограниченията блокираше с часове. Не решиха и потенциала на лабораториите да вършат такова количество проби. Следващите дни ще покажат дали големият риск, стихотворец със зелените документи, ще сполучи или ще води страната ни в още по-трагични измерения на злополуката. Какво би трябвало да знаем за новите ограничения?

 

Къде ще се влиза със зелен документ?

 

Достъп със зелен документ се вкарва за конгресно-конферентни мероприятия, семинари, музикални и други фестивали, танцови школи и други групови занятия за възрастни, визити на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, спортни зали, плувни басейни, заведения за хранене и развлечения, визити в молове, магазини с повърхност над 300 кв. м, базари и изложби на закрито, проведени екскурзии и групови визити на туристически обекти. Изискването важи и за посетителите, и за работещите в тези обекти. Зелен документ би трябвало да имат и всички чиновници на лечебните заведения, приютите и домовете за възрастни хора. Той се изисква и за присъствени занимания на студентите във висшите учебни заведения.

 

Къде няма да се желае зелен документ?

 

Зеленият документ няма да се изисква за публичния превоз, за питателните магазини, аптеките, банките. Няма да се употребява и в учебните заведения - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен документ, с цел да не се лишават жителите от административни услуги.

Свободен остава достъпът до дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, без значение дали са независими обекти, или са ситуирани в молове. Без документ работят и пазарите.

 

Какво се затваря?

 

Има действия, които няма да работят даже и със зелен документ. Това са центровете за поддръжка на личностно развиване, детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца. Изключение се позволява единствено във връзка с центровете за специфична просветителна поддръжка. Спира се и провеждането на тиймбилдинг и други проведени групови мероприятия в трудови колективи. Преустановява се провеждането на групови спортове на закрито, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап, както и свижданията в профилираните институции за даване на обществени услуги и в тези за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Провеждането на събирания от частен темперамент (кръщенета, сватби и др.) се позволява с присъединяване на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица навън.

 

За кого не важат здравните документи?

 

Само децата до 18-годишна възраст са изключени от условието за здравен документ и могат да вървят свободно на всички места, единствено не и на учебно заведение. За тях да вземем за пример отпадна условието да влизат в мол единствено с пълновръстен компаньон, както беше при по-леките ограничения до този миг. Първоначално от документи бяха освободени децата до 12 година, какъвто е правилото и в други страни, които ползват такава мярка.

 

Кога ще затворят учебните заведения?

 

Този въпрос се оказа с нараснала компликация. Според заповедта на министъра всички присъствени занятия се преустановяват по общини при постигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 в границите на съответната община. В София обаче до последно не бе ясно по какъв начин ще се приложи тази мярка, като в общинския щаб имаше предпочитание макар достигнатия лимит най-малките да останат в присъствена форма на образование. Проблемите тук идват от тълкуването на индикатора - по принцип 14-дневна заболяемост се афишира от Националния център по заразни и паразитни заболявания при започване на всяка седмица. На процедура обаче излиза, че индикаторът би трябвало да се следи всекидневно и да се постановат незабавно ограничения. Липсата на обществена информация за заболяемостта по общини в допълнение внася напрежение измежду родители и учители.

 

Какво е зелен документ?

 

Зеленият документ е документ за приключена имунизация, потвърдено преболедуване или негативен тест за COVID-19. И трите условия би трябвало да са регистрирани в националната информационно-здравна система, която е под голям напън сега и постоянно се срутва. В останалото време бълва по 1000 документа на минута.

 

Как се потвърждава преболедуване?

 

Преболедуване се потвърждава с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано. Дните се броят от датата на извършеното проучване. Досега преболедуване се доказваше единствено с позитивен PCR тест, само че в сряда министърът разгласи, че за вътрешните ограничения ще стартира да се признава и антигенен тест, изработен след 1 декември 2020 година Естествено, системата към момента не признава това.

 

Колко време е годен зеленият документ?

 

Сертификатът за имунизация няма краен период на годност. Освен това третата доза няма отношение към него - за нея също се издава документ, само че той не е измежду формалните документи за достъп. Завършен курс на имунизация обаче се признава 14 дни след окончателната доза, т.е. хората, които в този момент си слагат еднодозовата " Янсен ", не могат незабавно да употребяват документите си, предизвести министър Кацаров.

Сертификатът за преболедуване важи 6 месеца.

Отрицателният антигенен тест важи 48 часа, а PCR-ът - 72 часа.

 

Как се вади зелен документ?

 

Сертификатът може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от. Сертификатът може да се даде в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за предпазване на коронавирус документи, само че. За задачите на заповедта ще важат и европейските цифрови документи, и истинските документи от персоналния лекар/лаборатория, които може да са единствено на български. Системата разрешава документът да се смъкна в pdf формат и да се демонстрира посредством приложения от вида портфейл в мобилния телефон.

 

Кой има право да прави проби?

 

Само избрани лаборатории могат да вкарват данни в националната осведомителна система и съгласно изявления на министъра само направените в тях проби ще се считат за законни. Те са към 150, а цялостният лист може да бъде открит на, на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и на единния коронавирус портал.

 

Колко безвъзмездни ще са безплатните проби?

 

Никой не знае. Министерство на здравеопазването счита, че си е свършило работата с обезпечаването на безвъзмездни проби на РЗИ и лабораториите. Само че някои лаборатории не престават да поставят цена на проучванията. Така излиза, че болните си заплащат, а искащите да идат на мач - не. Министерството обезпечава цената на тестванията, само че не поема разноските за тяхното осъществяване. Тези разноски съгласно разнообразни изявления са от 5 до 15 лева и не се знае кой и дали ще ги поеме.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР