С 2.73% са поскъпнали жилищата в Мексико през изминалата година.

...
С 2.73% са поскъпнали жилищата в Мексико през изминалата година.
Коментари Харесай

Не навсякъде цените на жилищата растат

С 2.73% са поскъпнали жилищата в Мексико през миналата година. Това е съвсем оскъдна промяна на фона на двуцифрения % нарастване в множеството страни по света. На процедура за съвсем цяло десетилетие пазарът на парцели в страната съвсем не се е трансформирал, въпреки да се намира на пътя на възобновяване. За интервала 2016-2020 гг. приблизително с по 3% са се увеличавали цените на жилищата.

Пазарът на парцели в Мексико се поддържа от високото търсене в курортните райони. До началото на пандемията най-активни бяха американските и канадски купувачи. Те се върнаха в Мексико с помощта на ниските цени на петрола и мощния $, което и докара до повишаване на жилищата.

Увеличаващата се междинна класа продължава да подтиква пазара на жилища. Този слои от популацията е съвсем половината от общия брой на семействата – 14.6 млн. души. Очаква се спомагателното му повишаване. Прогнозите сочат, че към 2030 година още 3.8 млн. души ще се причислят към тази класа.

Доходността от отдаване чартърен на жилище в страната е умерена – 4.9%-5.4%. Средната цена на квадратен метър жилищна повърхност в Мексико е 3000 USD. Близо 350 000 USD са нужни, с цел да се купи жилище с повърхност от 120 кв.м в центъра на града. Наемът е 1500 USD на месец.

С 4-5% набъбна стопанската система на Мексико през третото тримесечие на предходната година, след грамаден годишен спад от 19.9% през второто тримесечие на предходната година. Прогнозите на Международния валутен фонд е, че през настоящата година стопанската система на страната ще нарасне със 6.2%.

Мексиканската стопанска система търпи стопански спад от второто тримесечие на 2019 година до първото на 2021 година поради пандемията, провокирана от ковид. В резултат през 2020 година стопанската система се е съкратила с 8.2%, което е най-силния годишен спад от 30-те години на предишния век, сочат данните на Националния статистически институт на страната (INEGI).

През ноември 2021 година централната банка – Banco de Mexico (Banxico), увеличи главния лихвен % до 5%, което е четвъртата промяна нагоре на лихвите за последните 5 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР