С 15 лева повече излиза пълненото на резервоара с бензин

...
С 15 лева повече излиза пълненото на резервоара с бензин
Коментари Харесай

Колко сме плащали да заредим догоре резервоара в началото на годината и сега

С 15 лв. повече излиза пълненото на резервоара с бензин сега по отношение на началото на годината. Това демонстрират калкулации на „ Телеграф “ на база данни за цените на горивата от 1 януари до момента.

В момента, с цел да заредим догоре контейнер от 55 литра са ни нужни 115 лв., а при започване на годината сме плащали общо 100 лв..

Причината е скокът на цената на бензина с близо 15 на 100. Така, в случай че на 1 януари сме зареждали гориво против 1,82 лв. за литър, то сега е 2,09 лв. или 27 ст. по-скъпо. Дизелът също е скочил като сега се продава приблизително по 2,08 лв. за литър, а при започване на годината е бил 1,82 лв., колкото е коствал и бензинът.

Най-голямо нарастване има при цената на газта. При нея скокът е с 22,7 на 100 или 20 ст. за литър. В момента пропан бутанът се продава за 1,08 лв., а при започване на годината се е наливал против 88 ст. Въпреки повишаването му той остава преференциалната опция за притежателите на коли, които разполагат с газова уредба.

За пълнене на бутилка от 45 литра са нужни към 43 лв.. Разликата в размера на бутилката и литрите гориво е поради това, че експертите поучават тези резервоари да не се пълнят догоре.

Причината за повишаването на горивата е растежа на цените на петрола. В началото на годината черното злато се е продавало за 51 $ за барел, а към средата на март стигна 68 $. Към момента цената му е към 63 $ за барел, което е с 23,5 на 100 повече от цената му при започване на годината.

Ако се резервира добива на нефт, както е сега, не се чакат съществени промени в цените на петролните артикули към Великденските празници у нас, разяснява Светослав Бачев от Българската петролна и газова асоциация пред „ Телеграф “. Той уточни, че ще има съмнения в границите на най-вече 1-2 ст.

По думите му цената на петрола в прочут смисъл беше леко надценена поради упованията да се отворят границите и пътуванията да започват. За това и черното злато доближи 68 $ за барел. Отражение върху цената на петрола би имало единствено нарастване на добива на шистов нефт в Америка, само че към този момент няма такова решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР