С 15% икономиката изсветлява, като тази, която остава в сивата

...
С 15% икономиката изсветлява, като тази, която остава в сивата
Коментари Харесай

АИКБ ще работи за златната среда на сивата икономика



С 15% стопанската система изсветлява, като тази, която остава в сивата ѝ част е 21.6%. Все още сивата стопанска система е над междинната в Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция, отдадена на показване на композитния показател " Икономика на ярко " и под-индекс " Заетост ярко ".

Секторите с най-голяма сива стопанска система са на първо място секторът на услугите, ресторантьорството, хотелиерството, строителството, селското стопанство. Във финансовия бранш сивата стопанска система е 0%. Политическата рецесия също има директно отражение върху каузи на сивата стопанска система.

АИКБ ще работи сивата стопанска система да стане под 15%, което е изпълнима задача и би ни сложила в " златната среда ".

АИКБ от доста години слага във фокуса на вниманието си сивия бранш у нас и Това е по този начин, тъй като предприятията от сивия бранш конкурират нелоялно изрядния бизнес и бизнеса, който работи по разпоредбите, извличайки съперници преимущества от неспазването на данъчното и осигурителното законодателство, изясни Велев.

Сивият бранш е причина за корупционна процедура, набира средства за корупционна процедура и когато печелят не най-подготвените, не най-хубавите, а тези, които си служат с машинация, тогава и резултатът, с който те печелят не е най-хубавият, акцентира Васил Велев.

Най-ощетен от сивата стопанска система е и фискът, уточни Велев.

Проф. Стефан Петранов, началник на екипа, основал композитния показател " Икономика на ярко " и под-индекс " Заетост ярко " добави, че показателят на стопанската система на ярко през 2021 година е 78.4%. Процентът е резултат от два съставни елементи на показателя, като единият се назовава статистически съставен елемент, а другият е социологически съставен елемент от анкетни изследвания. Това демонстрира изсветляване на стопанската система в България и страната ни върви по верен път, уточни проф. Петранов. Извън спешните години 2014-2020 година българската стопанска система изсветлява и това е дългогодишен развой. В годините на рецесии може да се чака известно връщане обратно и използване на сиви практики в по-голяма степен, посочи той.
 АИКБ: Икономиката посивя през 2020 година поради Коронавирус рецесията
АИКБ: Икономиката посивя през 2020 година поради Коронавирус рецесията

Асоциацията регистрира " избуяване " на нови сиви практики

Изсветляването на трудовия пазар също е огромно и значимо, означи проф. Петранов. Показателите, свързани с пазара на труда, обезпечените заети, заявеният трудов запас нарастват и наетите на трудов контракт - нарастват. При служащите и чиновниците, там има ясно изразено повишение на социологическия съставен елемент, като има понижаване при касовите бележки за артикули. По-същественото понижаване е спомагателната работа на служащи и чиновниците, изключително тези, които имат втора работа. Явно там към момента има проблеми, тъй че има основна разлика сред оценката на служащите във връзка с договорите - дали работят с контракти, дали работят с такива на цялостно възнаграждение и има основна разлика сред съществена и спомагателна работа, изясни проф. Петранова.

По време на конференцията стана ясно, че на главната работа чиновниците подписват публично повече контракти, които са върху цялостното възнаграждение, няма спомагателни скрити клаузи и заплати в плик. При спомагателната работа, там нещата са се влошили и проблем остава договорите, разяснява професорът.

Изводи: Антикризисните ограничения на държавното управление, когато са добре управлявани, добре премислени и добре формирани, които да подтикват излизането на компаниите на ярко, ограниченията дават резултати; Икономиката ни продължава да е с най-висока дял на сивата стопанска система и излиза, че е към 21-22%; Трябва да се продължат ограниченията в ограничението на сивата стопанска система.
 Министърът на стопанската система: Ситуацията не е чак толкоз черна
Министърът на стопанската система: Ситуацията не е чак толкоз черна

Далеч не толкоз оптимистичен е бизнесът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР