Рюте премиер за четвърти мандатЧетири нидерландски партии обявиха, че са

...
Рюте премиер за четвърти мандатЧетири нидерландски партии обявиха, че са
Коментари Харесай

След 271 дни договориха коалиция в Нидерландия

Рюте министър председател за четвърти мандат

Четири нидерландски партии оповестиха, че са постигнали съглашение за бъдещо съдружно ръководство на страната. То ще разреши на министър-председател Марк Рюте (който сега е длъжностен премиер) да сформира своето четвърто подред държавно управление, съвсем девет месеца след парламентарните избори, съобщи Ройтерс.

Управляващата консервативна коалиция ще включва същите четири партии, които са на власт от 2017 година Рюте е министър председател от 2010 година и в този момент е най-дълго управлявалият водач в Европейския съюз дружно с унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Този път съдружните договаряния бяха най-дългите в историята на страната, като продължиха рекордните 271 дни, откакто изборите през март не излъчиха безапелационен победител.
Народната партия за независимост и народна власт на Рюте се подреди преди всичко на парламентарния избор, само че завоюва едвам 22% и имаше потребност от поддръжката на партиите “Демократи-66”, Християндемократически апел и Християнски съюз, с цел да си обезпечи болшинство в Народното събрание.

Очаква се съдружното съглашение да бъде в детайли показано в Народното събрание на страната през днешния ден. След това Рюте ще бъде претрупан със задачата да сформира държавно управление, което би трябвало да встъпи в служба до началото на идната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР