Рязко нарастване на възпалителните чревни заболявания - болестта на Крон

...
Рязко нарастване на възпалителните чревни заболявания - болестта на Крон
Коментари Харесай

Бърз и лесен тест открива възпаления на червата

Рязко повишаване на възпалителните чревни болести - заболяването на Крон и язвения колит, както и на Синдрома на дразнимото черво (IBS), регистрира екипът на болница „ Медлайн “ през последните години. Тази наклонност е съпоставима с данни в европейски и международен мащаб, където сътрудниците също регистрират нарастване на случаите през последните 20 години, уточни началникът на отделението по Гастроентерология доктор Апостол Георгиев.

Възпалителните чревни болести постановат ранно, интензивно, характерно и скъпо лекуване, до момента в който при IBS, който е функционално заболяване, изисква симптоматично лекуване. Трябва да се означи, че признаците на дразнимото черво постоянно се припокриват с началните признаци на заболяването на Крон.

Все още огромна част от пациентите обаче закъсняват с диагностиката на тези заболявания, защото се тормозят, че ще им се вършат мъчителни проучвания, изискващи болничен престой. Техните паники са неоснователни, увери водещият експерт. Той уточни, че съществува бърз, елементарен и неинвазивен тест за диференциална диагноза и следене резултата от лекуването на възпалителните чревни болести и функционалните чревни нарушавания -фекален калпротектин, белтък, отделян от левкоцитите при интензивно инфектиране в чревния тракт.

При инфекциозните чревни заболявания нормално се регистрират над 300 мкг/кг и са пропорционални на интензивността на възпалението. Такива стойности постановат задълбочено проучване и колоноскопия. Нормалните резултати под 50 мкг/кг не изискват ендоскопско проучване, както е при функционалните нарушавания. Междинни стойности сред 50 и 300 се наблюдават след месец-месец и половина. Възможни са и подправено отрицателни резултати, най-вече при деца.

Освен при гноен колит и болест на Крон калпротектинът се покачва при бактериални и вирусни ентерити и колити, дивертикулен колит, микроскопски колит, глутенова ентеропатия, чревни тумори, при приложимост на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). При заплашващи признаци - загуба на тегло, кръв в изпражненията, анемия, температура, би трябвало да се извърши колоноскопия даже при отрицателен резултат на калпротектина.

От 3 години в МБАЛ „ Медлайн “ рутинно се изследва фекален калпротектин със личен уред Quantum Blue на швейцарската компания Buhlmann Laboratories. Резултатите излизат за 2-3 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР