Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира

...
Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

Рязък спад на инфлацията през идващите месеци у нас предвижда в " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на стопанската система Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет. Според него равнището за инфлация продължава да спада и в този миг като се чакат по-добри данни за ноември и декември.

" Очакванията са България да се размине с рецесията и да има внезапен спад на инфлацията. Така че имаме положителни очаквания за отлична 2023 ", посочи той.

Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет отхвърли рецензиите за готовността на България за участие в еврозоната.

" Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е доста огромна. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния отчет. Ние вършим съществени стъпки и съм убеден, че инфлацията ще стартира да спада ", уточни той.

Ембаргото на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт, което влиза в действие на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като посочи, че България съблюдава прецизно и глобите против Русия, и дерогацията за вноса на съветски нефт.

Относно апелите на Движение за права и свободи и " Демократична България " страната да поеме оперативното управление на " Лукойл " Стоянов разяснява, че не е значимо кой ръководи рафинерията, тъй като проблемите с доставките на недопечен нефт и износът на модифицирано гориво са чисто логистични.

България използва 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона недопечен нефт. В процеса на преправка на суровината се получават вторични артикули, които нямат необятно ползване у нас. Ако България не изнася тези артикули, те ще запълнят складовете на " Лукойл " за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирана като по този метод тя няма да е в положение да създаде нужното за потреблението у нас количество дизел.

" Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични артикули, няма къде да ги складираме, в случай че не ги изнасяме, рафинерията ще би трябвало да спре работа и тогава няма да е произвела задоволително дизел ", посочи той.

Правителството към този момент работи по намирането на решения за готовността на " Лукойл " да работи с различен тип нефт след 2 години, когато изтича дерогацията.

Стоянов подсети, че от първи януари рафинерията ще стартира да заплаща налози у нас, което ще понижи с 43% облагите на Русия.

" Да продължи на работи " Лукойл " не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството откри решение и ние ще лишаваме в действителност 43% от облагата на Лукойл - 10% корпоративен налог и 33% налог " свръхпечалба ". Тъй като рафинерията предходните години не е плащала никакъв налог, в този момент всяка облага ще е свръхпечалба. Така че ще понижим в оптималната степен позитивния резултат за Русия, в оптималната степен, разрешена от българските закони ", уточни той.

Успоредно с това, обаче, от първи януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за жителите.

Относно даването на оръжие на Украйна Никола Стоянов  Никола Стоянов Никола Стоянов е роден през 1976 година в София.   Завършва „ Право “ в Софийския университет разяснява, че решението на Народното събрание е ориентирано към Българската войска, а не към оръжейната промишленост у нас. Вчера стана ясно, че описът на Министерството на защитата е подготвен като икономическия министър разяснява, че България ще даде леко стрелково оръжие и муниции.

" Това, което даваме на Украйна, по този начин е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската войска. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са решили от какво имат потребност.
Смятам, че доста сериозна поддръжка ще окажем ", уточни той.

За бюджета за следващата година Стоянов разяснява, че нежеланието на служебното държавно управление да внесе бюджет ще се отрази доста по-малко отрицателно, в сравнение с в случай че внесе бюджет. По думите му бизнесът е удовлетворен от решението на кабинета.

" Ако внесем бюджет, не знаем безусловно какво ще излезе от Народното събрание. Виждаме по какъв начин депутатите наддават от ден на ден и повече. Страх ни е от тях - по какъв начин по-ясно да го кажем! ", посочи Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР