„Рядко зрелище - разбойнически държавен захват. Така говорителят на Министерството

...
„Рядко зрелище - разбойнически държавен захват. Така говорителят на Министерството
Коментари Харесай

„Взгляд“: Американците срамежливо прикриха с платнище нахлуването в руското консулство

„ Рядко представление - разбойнически държавен захват ". Така представителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова разказа завземането на резиденцията на съветския консул в Сиатъл. Съдейки по държанието на американците, те в огромна степен са съгласни с оценката съветското Министерство на външните работи и ги беше позор от протичащото се. В последна сметка, отварянето на портата на дипломатическото ведомство беше направено под особено сложено платнище - с цел да не види никой, написа съветското издание „ Взгляд ", чийто материал е показан без редакторска интервенция.

Представители на американските управляващи счупиха ключалката и проникнаха в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл. Това оповестиха в сряда от съветското посолство във Вашингтон. „ Побързайте, с цел да видите: американските управляващи започнаха завземането на комплекса здания на съветското Генерално консулство в Сиатъл. Рядко представление - разбойнически държавен захват ", написа във връзка със протичащото се Захарова. В момента Министерство на външните работи на Русия проучва постъпващата информация. „ Принципната оценка ще дадем на следващия ден по време на брифинга ", даде обещание тя на „ Взгляд ".

„ В момента присъстваме на това по какъв начин американската страна се пробва в нарушаване на всички наши дипломатически и консулски конвенции, както и на личното си законодателство, да проникне на наша територия ", установи в коментар пред ТАСС дипломатът завеждащ консулския отдел на съветското посолство в Съединени американски щати Николай Пукалов, който е участвал на мястото на събитието.
Забавният подробност: американците прикриха отварянето на портата на територията на консулството, скривайки дейностите на съответния служащ със особено було. Съдейки по всичко, с цел да не обиколят света позорни фрагменти от това, по какъв начин Съединени американски щати отварят ключалката на портата, водеща на територията на друга страна.

Генералното консулство в Сиатъл приключи активността си в края на март. Закриването му е разследване от решението на Доналд Тръмп. Напомняме, че във връзка със случая Скрипал от Съединени американски щати бяха изгонени 48 съветски дипломати, както и 12 сътрудника на съветската задача при Организация на обединените нации. Тогава беше оповестено и закриването на Генералното консулство в Сиатъл. „ Но този ход, най-вероятно, е плануван от Вашингтон по-рано и просто е бил отсрочен в очакване на подобаващ мотив ", съобщи посланикът на Русия в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

Нещо повече, американската страна дори не се е замислила да съгласува версиите си. Както подсети Антонов, публични представители на администрацията на Съединени американски щати са твърдели, че закриването на консулството в Сиатъл е провокирано от „ неговата непосредственост до базата за подводници и производството на най-големия реализатор на военни поръчки - „ Боинг ". „ И каква е връзката тук с делото за отравянето на английския сътрудник Скрипал и неговата щерка ", задава си въпроса съветския дипломат.

В общи линии обстановката с завладяването на Генералното консулство в Сиатъл наподобява на това, което се случи с съветското консулство в Сан Франциско, което беше закрито малко преди случая Скрипал, през есента на предходната година. Сградата първо беше завладяна, а след това и обискирана.

След като самото консулство в Сиатъл е било затворено, всички документи и движимости са били пренесени в резиденцията на генералния консул. Това стана известно на 2 април. А няколко дни преди този момент се появи известие, че американските управляващи ще блокират тази резиденция.

Американската страна твърди, че има цялостно право да се разпорежда със постройката, защото тя към този момент няма дипломатическа цялост - т.е. по интернационалните правила повече не е територия на Русия. Властите на Съединени американски щати лишиха дипломатическата цялост на зданието посредством нота, както заяви на 30 март генералният консул Валерий Тимашов. Но тук има дипломатическа спънка. Работата е в това, че Москва към момента не е дала единодушие на Съединени американски щати за снемането на неприкосновеността, което бе припомнено на „ американските сътрудници " от съветското посолство във Вашингтон.

„ Ако постройката на задачата към този момент няма имунитет, то, може би, американците имат право да работят по този начин. В противоположен случай - не ", съобщи пред вестник „ Взгляд " доцентът от катедрата по политическа доктрина в МГИМО Кирил Коктиш. Що се касае до взлома, то „ това е пиар събитие, което се прави за вътрешна консумация ", акцентира Коктиш. „ То би трябвало да показва твърдостта на американските управляващи във връзка с Русия. На Тръмп му писна да го упрекват, че е съветски разузнавач. Ясно е, че това няма да утежни доста връзките сред Съединени американски щати и Русия, защото те така и така са извънредно неприятни ".

Сега Москва има право да отговори с огледални ограничения, счита ръководителят на Комисията за отбрана на държавния суверенитет в Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов. „ Това е дипломатически принцип, Русия има право да работи на правилото на взаимността по отношение на Съединени американски щати след проникването в консулството на Русия в Сиатъл. Но всичко би трябвало да бъде в границите на законовото поле ", съобщи пред РИА Новости сенаторът. „ Освен това, Министерство на външните работи може да привика американския дипломат за пояснения ".

Теоретически огледална мярка би могла да бъде аналогична „ екскурзия " в закритото Генерално консулство на Съединени американски щати в Санкт Петербург. „ Може. Но не е реалност, че Русия ще желае сходна замяна ", означи по този мотив Кирил Коктиш.
Между другото, процесът на „ предаване-приемане " се размина без чупене на ключалки и други показателни жестове. На 31 март в постройката напълно умерено влезе комисия по банкет на зданието. Тогава напълно публично от фасадата бе свален американския байрак. За съпоставяне: знамето на Русия към момента не бе свалено от консулството в Сиатъл - такава е кардиналната позиция на дипломатите.

Превод: " Фокус "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР