Рядко германските икономисти и правителствени съветници са били толкова единодушни.

...
Рядко германските икономисти и правителствени съветници са били толкова единодушни.
Коментари Харесай

„Спирала на ужаса“: Европа се готви за изключително тежка зима

Рядко немските икономисти и държавни съветници са били толкоз единомислещи. Днес всички те знаят, че Германия е изправена пред извънредно тежка зима. И това не е метеорологична прогноза, а икономическа. Икономиката ще е на алено, растежът ще се забави. За сходно знамение даже не е нужна тапия по стопанска система, задоволителен е и само здравият разсъдък, предава DW.

Производствените цени в Германия (критерий, който в естествени времена не интересува никого, единствено че днешните времена са всичко друго, само че не и нормални), са се повишили с съвсем 46% през август в съпоставяне със същия месец на предходната година. Това се случва за първи път от 73 години насам - т.е. откогато се водят статистики за този индикатор. Въпросните индустриални цени демонстрират какъв брой почти би трябвало да заплати дадена компания за продуктите, които са й нужни, с цел да създаде своите артикули. А това се употребява като благонадежден знак за по-нататъшния ход на инфлацията. При това състояние е ясно, че усъвършенстване скоро няма да има.
Вървим към стагфлация
Централните банки в целия свят се борят против фрапантното покачване на потребителските цени и съпътстващото го обезценяване на парите. И, несъмнено, най-хубавият метод за битка против инфлацията, е да се ограничи или спре прегряването на стопанската система. Но даже и това може да докара до криза. Да си спомним за Съединените щати преди 40 години, когато тогавашният почитан ръководител на Федералния запас Пол Волкър съумя да се пребори с упоритата стагфлация (т.е. инфлация плюс икономическа застоялост - най-грозната сестра на рецесията) само за сметка на сериозен стопански спад. Логично е да се планува, че и този път ще се наложи същото. Ние в действителност вървим тъкмо към сходна стагфлация.

Драстичното повишаване на най-различни артикули се дължи, с изключение на на продължаващите проблеми в международните вериги за доставки, и на рисковото повишаване на цените на силата. Това, на процедура, е вторият фронт, който откри господарят на войната Путин. Той употребява петрола, и най-много газа, като свое оръжие - нещо, което дълго време никой не искаше да си показа. С това той желае да провокира разделяне измежду европейските страни и обществата. Надява се да провокира обществени безредици. Залага на сюжета, че европейците ще се надигнат против държавните управления си и ще ги обвинят, че единствено удължават войната, доставяйки оръжие на Украйна и по този метод способстват за повишаването на цените на силата.
Голямо тестване за Европа
В Берлин, Париж, Лондон и други места обаче управляващите се опълчват уверено таман на сходен вероятен процес. Франция и Англия поставят тавани на цените на силата, а в Германия национализират компании, търгуващи с газ.

В същото време хората в Германия се питат що е то газова добавка и ще съумеят ли да заплащат и нея на фона на по този начин или другояче ужасяващите цени на газа. Страната одобри пакети с помощи за милиарди. Но те носят единствено отчасти облекчение. А и ситото е много необятно и парите не отиват единствено в джоба на извънредно нуждаещите се.

Не бива да се залъгваме - същинското тестване занапред следва - и за германците, а и за всички европейци. Защото следва нов скок на цените на всички вероятни артикули поради нарасналите индустриални цени, сметки, които към този момент не могат да бъдат покривани и които ще доведат до банкрута на компании. Цялата тази „ серпантина на ужаса “ ще стартира да се завърта едвам през идната година, считат анализаторите.

На хоризонта се задава зима на недоволството ", сподели тази седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Именно тогава европейската взаимност ще има уверено значение. И в случай че Европа успее да премине с не изключително огромни вреди през зимата, има възможност по-късно нещата още веднъж да потръгнат. Вероятно доста постепенно, само че - и това е положителната вест - без газа на Путин.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР