Руснаците са едни от най-големите фенове на котките в света.

...
Руснаците са едни от най-големите фенове на котките в света.
Коментари Харесай

10 популярни руски имена на котки!

Руснаците са едни от най-големите почитатели на котките в света.

Да забележим какви са най-популярните имена за техните домашни любимци и какво значат?

Дребен факт: в Русия котките са два пъти повече от кучетата и половината от притежателите на котки ги считат за членове на фамилията.

Повече от половината съветски котки са от породата „ улична превъзходна “ или от смесени породи, а измежду котките с потекло най-популярни са английските (11%), шотландските (8%), Мейн Кун (3%) и  (3%). По всяка възможност заради обстоятелството, че са мелези, доста котки са наричани с ​​ “прости “ имена, които са производни на човешките. Освен това руснаците постоянно обичат да разделят имената на женски и мъжки.

Често можете да чуете руснаците да викат „ Мурка! “ на котка на улицата – това е от глагола „ мъркане “ („ мур “ на руски), което безусловно значи „ някой, който мърка “. Собствениците на котки в Русия обаче измислят други имена за своите космати другари. По-долу са най-популярните според . 
1. Маруся


Надежда Зайцева/EyeEm/Getty Images

Това име и други имена на домашни любимци се образуват от името Мария – „ Маруся “, „ Маша “, „ Машка “ и „ Масяня “. Все женски имена, само че това е и най-често срещаното име за котки в Русия. Често производни на „ Маруся “ са имената „ Муся “ и „ Мася “, които доста руснаци свързват извънредно с имена на котки.
2. Василий или Василиса


Йоан Чужестранцев/500px /Getty Images

Вася или Васка е най-популярното име за котка без потекло в Русия, което произлиза от името за човек Василий. Обикновено се свързва с нещо просто, разбираемо и доста, доста съветско. Женската форма на името – Василиса, таман противоположното, по-често се дава на котки с „ доблестен “ генезис или най-малко с „ царски “ темперамент (като Мейн Кун!).
3. Багира


Legion Media

Това е може би най-популярното име на котка в Русия, взето от литературата. Багира е пантерата от „ Книга за джунглата “ на Ръдиард Киплинг, преведена на съветски през 1905 година. Сега хората постоянно назовават ​​черните котки „ Багира “.
4. Барсик


Татяна Пинкасевич/EyeEm/Getty Images

Русия е дом на необикновено красива пума, снежният леопард, именуван от някои хора „ Ирбис “ или „ Барс “. Тази котка се отличава с дългата си опашка, която употребява като „ колело “ при маневриране в планината. От това име се образува „ Барсик “, мъжкият прякор за домашни котки и значи „ дребен барс “.
5. Димок или Димка


Надежда Зайцева/EyeEm/Getty Images

Сивите котки в Русия постоянно се назовават ​​ “Димок “, което значи „ опушен “. Женската версия на това име е „ Димка “.
6. Рижик


Константин Аксьонов/EyeEm/Getty Images

Не е изненадващо, че рижите котки постоянно се назовават „ ​Рижик “ (което значи „ с рижа четина “).
7. Кузя


Никита Коваленко/EyeEm/Getty Images

Мъжкото котешко име „ Кузя “ произлиза от древноруското име (с гръцки корени) „ Кузма “. Означава „ галактика “, „ свят “. Интересно е да се означи, че в Русия има необикновено известна приказка за (домашния дух) Кузя, пазителят на домашния уют.
8. Алиса


Cavan Images/Getty Images

„ Алиса “ е женско име за някои котки с потекло. Това име става известно в Русия освен с помощта на „ Алиса в страната на чудесата “ на Луис Карол, само че и като основен воин в разказите на писателя-фантаст Кир Буличов, както и на лисицата Алиса от приказката „ Буратино “ на Алексей Толстой. През последните години името става известно и измежду децата.
9. Снежок или Снежинка


Майк Коростелев/Getty Images

Ако видите бяла котка в Русия, най-вероятно името ѝ ще бъде „ Снежок “ (или „ Снежинка “, в случай че котката е женска).
10. Семьон


Татяна Пинкасевич/EyeEm/Getty Images

„ Семьон “ или „ Сьома “ е известно мъжко име. В град Мурманск даже има монумент на котката Семьон, която е сравнявана с Хачико. През 1994 година локалните медии пишат за котка, която локалните поданици вземат със себе си на отмора в Москва и инцидентно я губят, а тя като по знамение съумява да стигне пешком до дома си в Мурманск (2000 км!) шест години по-късно!

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР