Руснаци, бразилци, австралийци - всички те отиват в Белград, за

...
Руснаци, бразилци, австралийци - всички те отиват в Белград, за
Коментари Харесай

Как Сърбия разви ваксионационен туризъм

Руснаци, бразилци, австралийци - всички те отиват в Белград, с цел да се имунизират гратис, споделя. Стратегията на Сърбия да развива ваксионационния туризъм сработи. Но по какъв начин съумяха да го създадат?

Официално Сърбия е кандидатка за участие в Европейски Съюз и гледа на Запад. Но присъединителните договаряния значително са в застой. В последно време президентът Александър Вучич залага на положителните контакти с Русия и най-много с Китай, въпреки в същото време да продължава да държи на бъдещото участие в Европейски Съюз. И в този момент, във времената на пандемия, Сърбия печели от тази политика, написа Михаел Мартенс във ФАЦ.

Ваксини от Русия, Китай, Германия и Англия

Белград поръча ваксини от Китай, Русия, както и от западните производители. Имунизационната акция стартира още в края на предходната година, а от месеци страната разполага с повече препарати, в сравнение с са нужни за личното ѝ население. Поради това държавно управление в Белград създаде следния бизнес модел: който резервира хотел в Белград и може да потвърди това, получава правото. Офертата се посреща най-добре от руснаците, само че интерес към нея се демонстрира и от Бразилия, Нова Зеландия и Австралия.

През последните месеци десетки хиляди чужденци са се ваксинирали в Сърбия, защото в родните им страни или още не им е пристигнал редът, или не могат да получат имунизацията, която избират.

Руснаците несъмнено са най-вече, като аргументите, заради които са пристигнали, са разнообразни, показва Михаел Мартенс. Бизнесмените, които имат контакти с страните от Европейски Съюз, се нуждаят от ваксина, която страните членки признават - за разлика от съветския " Спутник ". Руски студенти или туристи също желаят ваксина, която да е приета на Запад, с цел да могат да пътуват.

Обстоятелството, че руснаците нямат потребност от виза, с цел да дойдат в Сърбия, единствено улеснява нещата. Както осведомят сръбските медии, в Москва и в Санкт Петербург от дълго време се оферират подготвени пакети за имунизационни пътувания до Сърбия.

Много от руснаците не имат вяра на " Спутник V "

" Дер Шпигел " от своя страна акцентира, че в Русия пандемичната обстановка се изостря трагично от месеци - има, колкото не е имало от началото на пандемията.

Във вторник Русия заяви за нови черни върхове: 1015 починали за 24 часа. Броят на новозаразените за денонощие е 33 740.

Същевременно склонността на популацията да се имунизира остава ниска - изцяло ваксинирани са под 35 % от жителите на Русия. Което евентуално е обвързвано и със скептичното отношение към наличните препарати: в Русия са утвърдени единствено тези, които са създадени там - да вземем за пример " Спутник V ". А съветските ваксини още не са утвърдени от Европейската организация по медикаментите.

Ваксинацията измежду младите сърби буксува

Сърбия предложи опцията за всеобща имунизация на чужденци за първи път още през март, като тогава повода бе банална: срокът за валидност на съвсем 25 000 дози ваксини изтичаше и в противоположен случай те трябваше да бъдат изхвърлени. Тогава от предлагането се възползваха към 22 000 души. А в това време от опцията да се имунизират в Сърбия са се възползвали над 160 000 чужденци, освен това броят на искащите продължава да пораства. Руснаците доминират, само че идват и хора, които имат родственици в Китай или им предстоят бизнес пътувания до такава степен, поради което избират китайската ваксина " Синофарм ".

В самата Сърбия ваксинирани са малко повече от 53 % от жителите, което не се дължи на неналичието на ваксини, а на неналичието на интерес - въпреки държавното управление да се старае по всякакъв начин да подтиква популацията да се ваксинира, изключително младежите. Страната към този момент слага и трета бустерна доза. Шест месеца след втората игла имунизираните получават SMS с увещание, че могат да подсилят имунитета си с слагане на трета доза.

Сърбия може да продължи да предлага имунизационен туризъм и фактът, че там се създават ваксини, единствено способства към това. През април стана ясно, че в Белград е получен лиценз за произвеждане на " Спутник ". Същевременно сръбските управляващи се договориха с Китай и Обединените арабски емирства в страната да се създават и имунизациите на " Синофарм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР