Руснакът Николай Глушков - бивш зам.-генерален директор на Аерофлот, партньор

...
Руснакът Николай Глушков - бивш зам.-генерален директор на Аерофлот, партньор
Коментари Харесай

В Лондон е открит мъртъв съратник на Березовски

Руснакът Николай Глушков - някогашен зам.-генерален шеф на " Аерофлот ", сътрудник и сподвижник на Борис Березовски, бе открит мъртъв в дома си в Лондон. Според московския в. " Комерсант " по тялото има следи от удушаване, само че не е ясно дали са от самоубийство или 68-годишният мъж е бил погубен.

Със случая се е заел отделът на английската полиция за битка с тероризма, като бе направено категорично конкретизиране, че към този момент той няма общо с покушението против някогашен съветски разузнавач в Солзбъри.

Глушков живееше във Англия от 2010 година и бе задочно наказан предишния март на 8 години затвор по обвинявания, че е призвоил съвсем 10 милиарда рубли (почти 123 млн. долара) от " Аерофлот ".

Спред следователите Березовски е сложил свои хора на основни постове в държавната компания и с тяхна помощ е прехвърлял забележителна част от валутните доходи към записаната в Швейцария компания Andava, която има дружно с Глушков. В същото време следената от Березовски компания Forus е отпускала заеми на " Аерофлот ". През двете компании в интервала 1996-1999 година са минали над 900 млн. $ и доста от тях са откраднати, твърдяха съветските органи.

Делото бе против Березовски, Глушков и сътрудника му Александър Красненкер. После Березовски от обвинен стана очевидец, Глушков бе оневинен за заграбване и изпиране на парите, само че бе наказан на близо 40 месеца условно отнемане от независимост за корист със служебни пълномощия.

Преди да стане през 1996 година зам.-директор на " Аерофлот ", то работи за Березовски в " ЛогоВАЗ " и " АвтоВАЗ ". В края на предишния век всесилният магнат от времето на президента Борис Елцин изпадна в недружелюбност и се откри във Англия. През март 2013 година той бе открит обесен в дома на някогашната си брачна половинка в Бъркшир. Според полицията става дума за самоубийство, заключението на правосъдния доктор не е несъмнено, а приятелите му подозират, че може да е бил погубен.

Глушков бе един от тях - пред " Гардиън " той съобщи, че извънредно скептично гледа на версията за самоубийство. " Категоричен съм, че Борис бе погубен. Разполагам със напълно друга информация от тази, оповестена в медиите. " Според него много руснаци, живеещи в страната, измежду които Березовски и Александър Литвиненко, са умряли при загадъчни условия.

Бившата брачна половинка на Глушков живее в Москва, а огромната му щерка Наташа се счита, че е във Англия, където той се откри, откакто получи политическо леговище.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР