Руското външно министерство заяви, че не вижда никакви перспективи за

...
Руското външно министерство заяви, че не вижда никакви перспективи за
Коментари Харесай

Русия не смята да подновява зърнената сделка

Руското външно министерство съобщи, че не вижда никакви вероятности за удължение на договорката за експорт на зърно през Черно море, която изтича в средата на юли, съобщи БНР с позоваване на съветски новинарски организации, представени от Ройтерс.

Според следената от Кремъл организация ТАСС, съветското министерство не престава консултациите с Организация на обединените нации, а инспекциите на корабите, пренасящи зърното, са обновени. Нов кръг от договаряния сред Русия и Организация на обединените нации ще се организира в Женева на 9 юни, оповестява РИА Новости.

Първоначално договорката беше подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли предходната година. Тя разреши на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на войната.

За да бъде уверена Русия да поддържа договорката, през предишния юли беше подписан тригодишен пакт, в който Организация на обединените нации се съгласи да помогне на Москва да извърши своите доставки на хранителни артикули и торове. Руските управляващи обаче настояват, че към момента има спънки пред износа на храни и торове, употребявайки това като предлог за многократни закани, че ще се откажат от договорката.

На 18 май Русия се
съгласи да удължи действието на съглашението с още 60 дни, до 17 юли.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg