Руското външно министерство определи експулсирането на свещеници от Руската православна

...
Руското външно министерство определи експулсирането на свещеници от Руската православна
Коментари Харесай

Москва осъди изгонването на тримата руски свещеници от България

Руското външно министерство дефинира експулсирането на свещеници от Руската православна черква от България като дейности , ориентирани към спиране на връзките сред Руската и Българската православни църкви и братските връзки сред народите. Това оповестява " Интерфакс ". 

" Ние сме възмутени и шокирани от обстоятелството на случилото се. Това още един път приказва, че настоящето управление на България дефинитивно е тръгнало по пътя на разрушаването освен на политическите контакти сред страните, само че и на културните и филантропични връзки сред нашите нации. Сега задачата е да се скъсат връзките сред сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки сред съветския и българския народ ", се споделя в коментара на формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, оповестен на уеб страницата на външното ведомство.

По думите ѝ, в четвъртък свещениците от съветската църква-манастир в София са били привикани в българската имиграционна работа, откъдето са получили заповед да изоставен в границите на 24 часа, " като лица, за които се твърди, че съставляват опасност за нейната национална сигурност. "

" Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгения и чиновник на храма ", изясни формалният представител на съветското външно министерство.

Захарова акцентира, че " този фрапантен неприветлив акт на българските управляващи не предстои на никакво разумно пояснение ".

" Особеното осквернение е, че тази стъпка беше подхваната на празника Рождество на Пресвета Богородица - заветен и чист ден за енориашите на Руската православна черква ", добави представителят на съветското външно министерство.

Тя означи, че " античният съветски храм, който дълги години е служил като място за обща молитва на руснаци и българи, в този момент ще бъде затворен ".

" Още един път подчертаваме, че отговорността за бързото утежняване на двустранните връзки сред Русия и България е напълно на българската страна ", сподели формалният представител на съветското външно министерство.
 ДАНС гони трима съветски свещеници поради политическа активност
ДАНС гони трима съветски свещеници поради политическа активност

5 години те не могат да влизат у нас

Припомняме, че   по-рано в четвъртък стана ясно, че България експулсира наложително един руснак и двама жители на Беларус. Заповедта за това е издадена от ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС). На тримата чужденци за наложени още две насилствени административни ограничения - " лишаване правото на престояване " и " възбрана за влизане в Република България " за интервал от пет години на следните непознати жители.

Експулсират се съветски жител с букви Н. З., както и Е. П. и В. от Беларус. Мерките са наложени поради осъществявана от тях активност, ориентирана против националната сигурност и ползите на страната ни, оповестиха от ДАНС.

Получени са данни за дейности на тримата, свързани с реализацията на разнообразни детайли от хибридната тактика на Руската Федерация за целеустремено оказване на влияние върху обществено-политическите процеси в България в интерес на съветските геополитически ползи.

Руското посолство заяви, че Руската православна черква в София архимандрит Васиан и двама чиновници на църквата " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ". Според Посолството на Русия у нас духовниците са считани като опасност за националната сигурност. Дипломатическата работа дефинира това като груби и фрапантни дейности на българските управляващи.

" Нямам защо да приказвам, тъй като по-ниско от това дъно никой не е падал ", разяснява по-късно съветският дипломат у нас Елонора Митрофанова. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg