Руското външно министерство официално потвърди във вторник, че в Сирия

...
Руското външно министерство официално потвърди във вторник, че в Сирия
Коментари Харесай

Москва призна за десетки ранени руснаци в Сирия и някои загинали

Руското външно министерство публично удостовери във вторник, че в Сирия са били ранени " няколко десетки " съветски жители, а някои от тях са починали. Точният брой на починалите и потърпевшите не се оповестява.

Агенция РИА Новости по-рано заяви, че става дума точно за гибелта на руснаци и жители на някогашните руски републики, само че от известието на външното министерство се схваща, че се име поради " няколко десетки " ранени, а нова информация за починали няма.

В изказването не се показва дата на сражението, нито място. След като в началото изобщо отричаха да знаят за починали руснаци, след това съветските управляващи оповестиха че " евентуални петима " техни жители са убити в сирийската провинция Дейр аз Зур.

Според изтекла информация в медиите над 100 съветски наемници са починали при американски въздушни удари на 7 февруари, до момента в който са напредвали към богатия на нефт регион, който е под контрола на подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили.

" В хода на неотдавнашно сблъскване, в което по никакъв метод не са взели участие военнослужещи на Руската Федерация и не са употребени щатни механически средства, има починали жители на Русия и страни от Оперативно-наблюдателно дело, за това към този момент се приказва, има и ранени – те са няколко десетки ", съобщи министерството.

" Както към този момент е било отбелязвано, в Сирия се намират съветски жители, отпътували там по свое предпочитание и с разнообразни цели. Не е работа на външното министерство да преценя до каква степен законни са такива решения ", се споделя в известието.

На 15 февруари съветското външно министерство разгласи, че по предварителни данни петима руснаци може да са били убити в Сирия при стълкновения с съдружните сили, водени от Съединени американски щати. Гражданството им обаче следва да се удостовери, сподели тогава говорителката на ведомството Мария Захарова, наблягайки, че не става дума за постоянни съветски бойци.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи в изявление пред БиБиСи, че информациите за стотици починали руснаци са " опити да се спекулира с войната " и тези опити, по думите му, не са доста правилни.

Миналата седмица в съветски и западни медии се появиха известия за вероятния погром в Сирия на отряд руснаци от частната военна компания " Вагнер ". Информациите за броя на жертвите са спорни – от 11 до няколко стотин руснаци.

Във вторник ТАСС напомня предходно известие на съветското министерство на защитата отпреди няколко дни, че на 7 февруари проправителствените сирийски милиции в провинция Дейр аз Зур са попаднали под обстрел на ръководената от Съединени американски щати антиджихадистка коалиция поради несъгласувани с съветското военно командване там дейности. Според министерството при този сериозен случай били ранени 25 души от сирийските милиции, като бе добавено, че в този регион няма съветски военнослужещи.

От съветското Министерство на външните работи означават, че на ранените жители на Русия и Оперативно-наблюдателно дело " е оказано подпомагане да се върнат в Русия, където, доколкото ни е известно, те се лекуват в разнообразни медицински институции ".

ТАСС цитира и известие на американската телевизия СиБиЕс от началото на февруари, че съветски жители са били част от поделение на сирийските проправителствени сили, които на 7 февруари край популации пункт Хашам в провинция Дейр аз Зур нападнали щаб на подкрепяното от Съединени американски щати кюрдско-арабско формирование Сирийски демократични сили.

Руското министерство на защитата излезе с друга позиция – че никой не бил нападал Сирийските демократични сили, а групата, по която е нанесен ударът, провеждала интервенция против " Ислямска страна ".

Гибелта на руснаци в Сирия на 7 февруари не е първата сходна покруса. Разследване на съветската работа на БиБиСи разкри, че единствено през септември 2017 година там са намерили гибелта си най-малко 54-ма бойци от съветски частни военни компании. В Русия те са противозаконни и управляващите не признават съществуването на съветски наемници в Сирия, въпреки че по редица неофициални данни те се употребяват от съветското командване и се лекуват в съветски военни лечебни заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР