Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание,

...
Руското правителство заплаши да глоби Wikipedia, ако не премахне съдържание,
Коментари Харесай

Русия заплаши с глоба Wikipedia, ако не премахне подробности за войната

Руското държавно управление заплаши да санкции Wikipedia, в случай че не отстрани наличие, което опонира на съветската версия за войната в Украйна.
Комуникационният регулатор „ Роскомнадзор " разгласи, че е изискал от онлайн енциклопедията да отстрани страница, съдържаща "ненадеждни обществено значими материали, както и друга неразрешена информация " за нейните интервенции в Украйна. Регулаторът упрекна уеб страницата в съзнателно дезинформиране на съветските консуматори.
Енциклопедията може да бъде санкционирана с до 4 милиона рубли или близо 47 000 $, в случай че не отстрани противозаконните, съгласно съветското законодателство, материали.
Миналият месец Русия одобри закон, криминализиращ новините за войната, които не отразяват версията на Кремъл за нея, в това число в случай че в дописката „ специфичната военна интервенция “ е наречена „ война “. Законът принуди множеството от останалите самостоятелни новинарски издания в Русия да се затворят, а доста публицисти да изоставен страната заради боязън от присъда в размер на до 15 години затвор.
Конкретната страница в Wikipedia разказва историята и подтекста на войната, както и съответни военни интервенции, броя на жертвите и филантропичната рецесия, нарушавания на правата на индивида, правосъдни производства, интернационална реакция, стопански последствия и медийни изображения.
Newsweek оповестява, че съгласно съветското държавно управление рускоезичната версия на страницата съдържа „ неточна информация за специфичната военна интервенция за отбрана на Донецката и Луганската национална република “.
Информацията в Wikipedia се получава и споделя от доброволци, като от фондацията-собственик на уеб страницата прецизираха, че украинските доброволци не престават да вършат допълнения и редакции в енциклопедията, даже когато войната против страната им продължава.
В изказване, оповестено след първото искане за редактиране на уеб страницата предишния месец, фондацията заяви, че възприема настояването на Москва за редакция като „ цензура “ и че отказването на достъп на хората до надеждна информация по време на рецесия може да има „ изменящи живота последствия “. Към 3 март англоезичната версия на страницата е била посетена повече от 11 милиона пъти, а публикациите за войната са били преведени на повече от 99 езика.
Wikipedia не е единствената осведомителна платформа, застрашена от „ Роскомнадзор " с санкция. Само преди дни организацията предизвести, че ще санкции Гугъл с до 8 милиона рубли (повече от 93 000 долара) за несъблюдение на заповедите й за унищожаване на видеоклипове в YouTube, против които възразява.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР