Руското отношение към евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС се

...
Руското отношение към евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС се
Коментари Харесай

Русия забрани на Украйна да влиза в ЕС

Руското отношение към възможното присъединение на Украйна към Европейски Съюз се промени. Ако по-рано Москва не възразяваше против европейската интеграция на Киев, в този момент сходни желания се възприемат сходно на желанието на Украйна да се причисли към НАТО. Какво провокира тази смяна и какво значи тя на процедура?

Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации, сподели, че след договарянията в Истанбул съветското отношение към вероятното влизане на Украйна в Европейски Съюз се е трансформирало, в този момент позицията на Москва по този въпрос се е доближила до позицията за участието на Украйна в НАТО.

Както изясни Полянски, това се случи " след изказването на господин Борел ", който сподели, че " войната би трябвало да бъде извоювана на бойното поле ". Той уточни, че Европейски Съюз е водач в доставките на оръжие за Киев, в този смисъл Москва не вижда особена разлика сред Европейски Съюз и НАТО.

В петък тази позиция към този момент беше изразена на равнище съветския външен министър Сергей Лавров. „ Украинските сътрудници са подготвени да разгласят безпристрастен самостоятелен статут след приемане на гаранция отвън НАТО и отвън други неполитически блокове. Но в това време те се пробват по всевъзможен метод да подчертаят желанието си да станат членове на Европейския съюз “, сподели Лавров.

Ръководителят на външното министерство означи, че „ безобидността на сходно предпочитание на Киев поражда съществени подозрения, като се има поради, че Европейският съюз се трансформира от градивна икономическа платформа в нападателен, враждебен състезател “. „ Страните от Европейския съюз се втурват тъкмо по релсите, които НАТО към този момент поставя, като по този метод удостоверяват наклонността, че се сливат със Северноатлантическия Алианс и в действителност извършват функционалностите на негов придатък “, акцентира ръководителят на външнополитическия отдел.

Припомняме, че в края на март в Истанбул в двореца Долмабахче се организираха руско-украински договаряния. Тогава Москва съобщи, че " няма възражения против стремежите на Украйна да се причисли към Европейския съюз ". През април обаче висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел удостовери желанието на Европейски Съюз да завоюва войната в Украйна „ на бойното поле “. Руският външен министър Сергей Лавров назова думите на Борел за военно решение на рецесията в Украйна " невероятни ", наблягайки, че " това в действителност трансформира доста разпоредбите на играта ", " тъй като Европейският съюз в никакъв случай до момента не е работил като военна организация”.

„ По-рано Русия се преструваше, че присъединението на Украйна към Европейския съюз е обикновено, само че присъединението към НАТО към този момент беше неприятно. До известна степен този метод беше самоуспокояване “, разяснява Тимофей Бордачев, политолог и програмен шеф на Валдайския клуб.

„ Напоследък стана напълно явно, че Европейският съюз е икономическият гръбнак на Северноатлантическия алианс “, сподели източникът. „ Първият заместник-представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски безусловно тъкмо означи: страните от Европейски Съюз са най-големите донори на оръжия за украинския режим. Тогава какъв би трябвало да бъде нашият интерес да подкрепим тази интеграция?” – пита специалистът.

„ Следователно Русия промени позицията си по отношение на възможното присъединение на Украйна към Европейски Съюз. Въпреки че по принцип това влизане единствено по себе си към този момент не е допустимо и в никакъв случай няма да се случи”, добави той.

„ Промяната в позицията на Москва значи тъкмо това, което провокира специфичната военна интервенция на Русия. Още първоначално беше очебийно, че това се дължи на условието за сигурност. И надлежно от наша страна бяха сложени претенции за демилитаризация, неприсъединяване към НАТО и сходни неща “, сподели Александър Носович, политолог по интернационалните въпроси.

„ Присъединяването към Европейския съюз беше изключено от този лист, защото Европейски Съюз не беше военна организация. Сега обаче в Европейски Съюз протичат процеси, които го вършат толкоз рискова интернационална институция, колкото Северноатлантическия алианс “, счита специалистът. „ Европейският съюз в този момент се трансформира в антируски съюз. Тя намерено оповестиха укрепването на военната си мощност “, добави Носович.

„ Европейските страни от ден на ден прибягват до увеличение на военните си бюджети, милитаризация, а това е 100% ориентирано против Русия. При такива условия присъединението на Украйна към Европейски Съюз е същото като присъединението към НАТО “, продължи той.

„ В резултат на това Русия има доста благоприятни условия по какъв начин да предотврати присъединението на Украйна към Европейски Съюз, тук можем да приказваме освен за промяна на властта или отнемане на Украйна от държавност. Както неведнъж се споделяше, специфичната интервенция ще бъде завършена неотложно, в случай че основните условия на Москва бъдат изпълнени от Киев. Но в случай че тези условия не бъдат изпълнени, позицията на Русия става все по-твърда и по-твърда “, сподели източникът.

„ И в случай че преди 24 февруари настояванията ни бяха Украйна да не се причислява към НАТО и да признае Крим, то след 24 февруари ставаше дума за признание на независимостта на ЛНР и ДНР. Сега към този лист е добавена и тематиката за неприсъединяването към Европейски Съюз. Също по този начин в неопределеност е въпросът за бъдещия статут на Херсонска област. И в случай че подбужданият от Запада Киев откаже да води естествен разговор, опитът на Херсонска област ще се популяризира и в други райони на страната “, заключва Носович.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР