Руското министерство на правосъдието публикува днес единен регистър на чуждестранните

...
Руското министерство на правосъдието публикува днес единен регистър на чуждестранните
Коментари Харесай

Русия публикува единен списък на чуждестранните агенти

Руското министерство на правораздаването разгласява през днешния ден обединен указател на задграничните сътрудници в Русия, съобщи ТАСС, като се базира на информация на интернет страницата на ведомството.

Списъкът включва 493 имена, измежду които всички физически и юридически лица, оповестени по-рано за задгранични сътрудници.

Новият закон за задграничните сътрудници, влезнал в действие през днешния ден, планува основаване на обединен указател (вместо съществуващите четири), който да съдържа данни за тях, както и информация за основанията да бъдат избрани за такива.

Създава се също по този начин указател на физическите лица, свързани с задгранични сътрудници. За такива се признават физическите лица, влизащи в състава на органите на несъмнено за задграничен сътрудник юридическо лице или публично сдружение, а също техни учредители, членове, участници, ръководители.

Руските управляващи започнаха наказателно произвеждане против опозиционния юрист и правозащитник Иля Новиков и го включиха в листата с търсените лица, съобщи ДПА. Информацията беше обявена от организация РИА Новости, която се базира на съветското вътрешно министерство.

Новиков доби популярност като юрист по правосъдните каузи против правозащитната организация " Мемориал " и " Фонда за битка с корупцията ", основан от рецензия на Кремъл Алексей Навални.

Юристът произлиза от руско-украинско семейство и по-рано защитаваше украинската пилотка Надя Савченко и режисьора Олег Сенцов, които бяха поотделно арестувани и пратени в пандиза в Русия след експлоадирането на бойните дейности в Украйна през 2014 година Двамата след това бяха освободени при замени на пандизчии.

Новиков живее от година в Украйна и има информация, че се е включил към поделение на украинските сили за териториална защита след съветската инвазия през февруари. В края на ноември правосъдното министерство на Русия го разгласи за задграничен сътрудник, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР