Руското министерство на отбраната съобщи за завръщането на 63 военнослужещи

...
Руското министерство на отбраната съобщи за завръщането на 63 военнослужещи
Коментари Харесай

Русия си върна 63 пленници, Украйна - 116

Руското министерство на защитата заяви за завръщането на 63 военнослужещи от украински плен. Обменът е сбъднат с посредничеството на ОАЕ

Според министерството някои от съветските пленници принадлежат към по този начин наречената " сензитивна категория ": те са освободени с помощта на посредничеството на управлението на Обединените арабски емирства.

" Всички военнослужещи към този момент са на територията на Руската федерация. Оказва им се нужната психическа и здравна помощ и им се дава опция да се свържат с родственици ", оповестява Министерство на защитата на Русия

Предишната замяна на затворници се състоя на 8 януари. По това време 50 съветски военнослужещи се завръщат в Русия.

Украйна също удостовери за размяната. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак със известие в Telegram удостоверява, че 116 украинци са се завърнали вкъщи. Той разгласява и фотоси.

Според него измежду освободените са защитници на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от направлението Бахмут, както и други наши герои.

Сред 87-те бойци от украинските въоръжени сили, двама са от специфичните сили, седем от Националната армия, шестима от Националната полиция, петима от Държавната работа за гранична защита, двама от Военноморските сили и един от Държавната работа за изключителни обстановки. От тях двама са офицери, а 114 са редови войници и сержанти.

С размяната са върнати и телата на двама починали задгранични доброволци - Кристофър Матю Пери и Андрю Тобиас Матю, както и тялото на умрял украински боец, служил във Френския задграничен легион и завърнал се да пази Украйна след съветската инвазия - Евгений Кулик.

По данни на украинската президентската канцелария към края на декември 2022 година около 3400 украински военнослужещи са държани в съветски плен, други 15 000 души се водят за изчезнали. Към 31 декември данните са освободени 1596 души, в това число военни и цивилни, освободени от съветски плен.

Руската страна не е съобщавала данни за хипотетични военнопленници, които се намират в украински ръце. Никога до този миг не е съобщавала и за замяна на тела на убити на фронта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР