Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 13 януари, че

...
Руското министерство на отбраната (МО) обяви на 13 януари, че
Коментари Харесай

ISW: Пригожин принуди руските военни да признаят Вагнер

Руското министерство на защитата (МО) разгласи на 13 януари, че съветските сили са завладяли Соледар, Донецка област, вечерта на 12 януари . Руското министерство на защитата твърди, че в този момент съветските сили могат да образуват " казан " към Бахмут и да застрашат украинските линии за доставки югозападно от Соледар, които поддържат украинските войски в града.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 

Руското министерство на защитата похвали щурмова и армейска авиация, ракетни и артилерийски войски и съветски въздушнодесантни сили за завладяването на Соледар, без обаче да признава присъединяване на групата " Вагнер " в боевете за града . Украинският министър на защитата Олексий Резников твърди, че обстановката към Соледар е сложна и означи, че не е ясно дали съветските сили управляват селището сега. В същото време други украински военни оповестиха, че украинските сили са траяли да се бият в Соледар през нощта на 12 против 13 януари.
 „ Вагнер “ получиха хвалба от съветското военно ведомство
„ Вагнер “ получиха хвалба от съветското военно ведомство

За първи път категорично напъните на частната военна компания бяха упоменати

Украинските сили към момента може да заемат някои позиции по северозападните граници на Соледар, само че е малко евентуално да управляват забележителна територия в самото населено място . ISW допусна на 12 януари, че съветските сили евентуално са завладяли Соледар на 11 януари, само че сходна победа надали ще предвещава идно съветско обграждане на Бахмут.

Съобщението провокира сериозна реакция в съветското осведомително пространство заради неуспеха на съветското МО да признае присъединяване на групата " Вагнер " в завладяването на Соледар. Руското МО разгласява следващо известие шест часа по-късно, признавайки доброволците и щурмовите отряди на " Вагнер " като участници в борбата за Соледар и отбелязвайки, че съветското МО е получило многочислени запитвания по отношение на първичното отбелязване на определени съветски сили.

Руското МО се опита да оправдае пренебрежителното си отношение към Вагнер с изказванието, че съветска " разнородна формация от войски " е изпълнила " взаимен проект " в посока Соледар и приписва нападението против жилищни региони на силите на Вагнер. Финансистът на частната военна компания Евгений Пригожин беше сбит за пропуща, заявявайки, че не може да разяснява обстановката и отбелязвайки, че въпросите на публицистите по въпроса разкриват загрижеността им по отношение на отбелязването на " героичното завладяване на Соледар " от " Вагнер ".
 ISW: Соледар не е огромна победа за Русия в Украйна
ISW: Соледар не е огромна победа за Русия в Украйна

Руското военно управление гледа на окупираните територии като на колониален запас

Пригожин сътвори условия за такава противоположна реакция, като персонално посети Соледар дни преди окупирането му и заведе своя екип от блогъри , с цел да отбележат ежедневния прогрес на силите в съветските обществени медийни платформи.

Пригожин евентуално се е опитал да изпревари известието на 12 януари, като е обвинил неназовани бюрократи и държавни чиновници, че " непрекъснато се пробват да откраднат успеха от " Вагнер " и омаловажават нейните заслуги.

Съобщението на съветското МО акцентира съществуващия спор сред " Вагнер груп " и съветското МО - динамичност, която ISW към този момент е следила и оценявала. Няколко видни милблогъри - в това число тези, свързани с Кремъл - обявиха, че има продължаващ спор сред съветското МО и Пригожин при закрити порти и в осведомителното пространство.

Някои означиха, че Пригожин е надделял предумишлено неразбираемата изразителност на съветското МО, принуждавайки съветското МО, а оттова и Кремъл, да прекратят своята дългогодишна политика на възпиране от признание на Вагнер и неговите военни старания .

Бившият съветски офицер и изтъкнат националист, Игор Гиркин , осъди " острия спор " сред обичайното военно командване и неофициалните сили (визирайки " Вагнер " ) по време на война и съобщи, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу и началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов се стреми да разпусне частни военни компании като Вагнер и да включи нейните детайли в структурата на МО.

Гиркин съобщи, че Соледар е разкрил огромна алтернатива пред съветския президент Владимир Путин -  или да ускори напъните си да успокои както съветското МО, по този начин и Пригожин; удвояване от двете страни с риск да загуби поддръжка за своята война; или да станеш съдия и главнокомандващ. ISW по-рано оцени, че напъните на Путин да балансира от време на време взаимно изключващите се линии на старания за опазване на поддръжката на съветското МО за неговата война, обществено разграничаване от военните провали и потребление на паралелните военни сили на Пригожин, може да имат разклонения върху неговата власт.

Пригожин евентуално се стреми да употребява успеха в Соледар като инструмент за договаряне, з а да издигне престижа си в Русия . Последвалото споменаване на силите на Вагнер от съветското министерство на защитата в отговор на публичното неодобрение алармира за забележителна победа за Пригожин , затвърждавайки го като решителен артист в тази война. Резников съобщи, че Пригожин се нуждае от победа в Соледар, с цел да даде доказателство на Путин, че неговите сили са по-добри от стандартната войска.

Пригожин също разгласява въпроса на публицист за идната му среща с Путин за разискване на успеха в Соледар, отделяйки въпроса измежду голям брой други сходни въпроси в отговора му на известието на съветското МО.

Пригожин сподели на журналиста да прочете истинското му изказване за Соледар, вместо да " прави нелепости ", макар коментара му, че въпросите по отношение на изключването на Вагнер от съветското МО " ще се нуждаят от отговори, само че не в този момент ". Пригожин, който съзнателно е употребявал неразбираеми известия в предишното, също означи, че всички скоро ще схванат за какво той е отказал коментар. Въпреки че ISW не може да удостовери, че Пригожин ще има среща с Путин, той преди този момент е изложил своите рецензии към Путин по отношение на напредъка на войната и евентуално ще се възползва от тази опция в своя изгода.

Путин може да предприеме ограничения за обработване на фрагменти от милблогъри , лоялни на Путин и съветското министерство на защитата, с цел да подкопае напъните на Пригожин да се издигне. Ръководителят на Централния изпълнителен комитет на партия " Единна Русия " Александър Сидякин, депутатът от Държавната дума на " Единна Русия " Артьом Туровий и ръководителят на Донецката национална република и съдружник на Путин Денис Пушилин се срещнаха с няколко милблогъри на 13 януари. Тези високопоставени съдружници на Путин показаха на група от над 10 блогъри - в това число Александър Сладков и публицист, който работи за Wargonzo - формален документ за признателност, подписан от секретаря на Генералния съвет на партията Единна Русия Андрей Турчак. Това е последното събитие в поредност от старания на Кремъл да култивира връзки с определени блогъри.

ISW по-рано оцени, че Кремъл е положил старания да притегли блогъри, които са били подготвени да се продадат в подмяна на политически авторитет . Путин може да се стреми да култивира връзки с тези податливи на Кремъл милиблогъри, с цел да насочи техния медиен обсег против напъните на околните до Пригожин милблогъри да популяризират Пригожин и да навредят на репутацията на Путин в съветското осведомително пространство.

Високопоставени украински чиновници не престават да предвиждат, че украинските и съветските интервенции евентуално ще се засилят напролет на 2023 година , до момента в който съветска атака от Беларус остава малко евентуална. Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи в изявление на 13 януари за BBC, че " пролетта е най-хубавият интервал за възобновяване на [военното] придвижване за всички страни " и че украинските публични лица схващат, че съветските сили ще бъдат подготвени да стартират по-висок ритъм на интервенции в пролетта и затова украинските сили също би трябвало да са подготвени да създадат това.

Резников също по този начин съобщи, че съветската войска може да се пробва да натрупа сили, муниции и оръжия за атака от региони, които към този момент заема в Южна и Източна Украйна. Изявлението на Резников следва изказването на началника на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Кирило Буданов, че украинските сили имат намерение да стартират огромно контранастъпление в цяла Украйна напролет.

ISW към момента не е забелязала никакви знаци, че украинските сили имат намерение да спрат настоящите контранастъпателни интервенции тази зима в интерес на провеждането на огромна контранастъпление тази пролет. Украинските сили може вместо това да употребяват настоящи контранастъпателни интервенции, с цел да основат условия за евентуална по-голяма контранастъпателна интервенция тази пролет.

Прогнозата на Резников за по-висок ритъм на съветски интервенции напролет отчасти поддържа оценката на ISW, че съветските сили евентуално се приготвят за планувано уверено военно изпитание през 2023 година

Резников също по този начин съобщи, че " ще отнеме доста време " на съветските сили да приготвят атака от Беларус и че съветската войска сега " няма запаси ", с цел да поддържа сходно изпитание. Украински публични лица не престават рутинно да декларират, че е малко евентуално съветските сили да нахлуят в Украйна от беларуска територия. ISW продължава да прави оценка, че най-опасният курс на деяние, възобновена съветска инвазия в Украйна от Беларус, остава малко евентуален и че беларуските сили е доста малко евентуално да се причислят към боевете в Украйна.

Несъгласието по отношение на това по какъв начин да се отговори на руснаците, които са избягали в чужбина , рискува да раздели съветските публични лица и да разкрие пропастта сред Кремъл и някои крайни националистически артисти. Председателят на съветската Държавна дума Вячеслав Володин предложи на 12 януари Русия да промени наказателния си кодекс, с цел да конфискува имуществото на руснаците, избягали от страната . Окупационният началник на Крим Сергей Аксьонов похвали предлагането на Володин за наказване на " негодниците ", които " предадоха " Русия.

Известен съветски блогър разшири предлагането на Володин и интервюира своите клиенти, като откри, че болшинството поддържа или мощно поддържа предлагането на Володин. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче се опълчи на предлагането на Володин. Песков съобщи, че съветските жители, които са напуснали страната, " всички са наши жители, всички еднообразно и могат да имат разнообразни аргументи за овакантяване " и съобщи, че съветските управляващи би трябвало да основат условия, с цел да привлекат руснаците в чужбина да се върнат. Кремъл може да поддържа завръщането на руснаците в чужбина с вярата да реши възходящия дефицит на работна ръка и демографските провокации, да избегне остракирането на по-умерената съветска аудитория или да се дистанцира от настояванията на националистическата общественост. Кремъл риторично се дистанцира от преобладаващите националистически милиблогърски претенции, като преназначи необятно подложени на критика и желани военни чиновници и може би се пробва да си възвърне контрола над съветското осведомително пространство.

Съобщава се, че съветският президент Владимир Путин е наредил на съветските окупационни управляващи да депортират украински деца в Русия посредством медицински схеми. Това е станало  на среща с членове на Руския президентски съвет за гражданско общество и права на индивида (HRC) на 7 декември. Кремъл разгласява лист с публични заповеди на 12 януари, който Путин даде на членовете на HRC на 7 декември. Документът включва заповед за съветските окупационни чиновници да подхващат неуточнени ограничения за " облекчаване на потребностите на здравната система " в окупирана Украйна.

Заместник-окупаторът на Запорожка област Владимир Рогов съобщи на 12 януари, че Путин персонално е наредил на окупационните управляващи да организират профилактични медицински прегледи на децата в окупирана Украйна и че над 110 000 украински възпитаници са минали медицински прегледи в окупираните Запорожие, Херсон, Донецка и Луганска области. Рогов съобщи, че над 450 съветски " експерти " от Крим и Адигея организират тези проучвания и откриват хиляди деца с недиагностицирани болести и ги изпращат - евентуално в Русия - за " лекуване ".

По-рано Путин благодари на руснаците за напъните им да изпратят деца от окупирана украинска територия на " почивки " в Русия в годишната си новогодишна тирада.

ISW по-рано заяви за случаи на съветски чиновници употребяват прикритието на " празници " и ваканционни схеми, с цел да оправдаят прехвърлянето на украински деца в Русия и окупирания от Русия Крим.

ISW твърди, че насилственото депортиране на украински деца съставлява допустимо нарушаване на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Украинското основно разследващо ръководство (ГУР) заяви на 13 януари, че съветските въоръжени сили се стремят да усилят числеността на личния състав до два милиона . Тази цел е с половин милион по-висока от задачите за генериране на съветски сили. Заместник-началникът на Главната оперативна дирекция на украинския общоприет щаб бригаден военачалник Олексий Хромов заяви на 12 януари и съветският министър на защитата Сергей Шойгу предложи на 21 декември. Руските въоръжени сили се състоят от към 1,35 милиона чиновници към септември 2022 година Украинското разузнаване съобщи, че съветските управляващи може да стартират мобилизационни старания " през идващите дни " , с цел да активизират спомагателни 500 000 бойци. ISW поддържа, че втора вълна на съветска готовност нито би била настрана изпитание от настоящите старания за готовност, нито би подобрила доста способността на Русия да води война в Украйна поради непрекъснатата липса на обучители, доставки и бюрократични благоприятни условия на Русия за администриране на широкомащабна готовност и приготвят войските за борба.

Руските управляващи евентуално се готвят да разширят сегментите от съветското общество, отговарящи на изискванията за готовност. Руските управляващи се готвят да трансформират законите за готовност, подготвени центрове за военно образование и интензивно слагат условия за втора вълна на готовност.

Siber Realii и опозиционен съветски източник оповестиха, че съветските военни комисии и комунални служби, Московската държавна бюджетна институция и Омският държавен университет подхващат стъпки за инспекция на пълномощията, ограничение на пътуванията на служащи или подготовка за разпространяване на известия за готовност преди втората вълна от готовност.

Кремъл продължава акцията си за криптомобилизация, като предлага активизиране на мигранти с съветско поданство, увеличение на наличието на доброволци от Сърбия и активизиране на личен състав в окупираните Луганска и Херсонска области.

Представители на Кремъл излязоха с спорни изказвания във връзка с разширението на допустимостта за готовност , предизвиквайки забележителна паника и комплициране измежду локалната съветска аудитория. Руският член на Съвета по правата на индивида Ирина Киркора удостовери пред депутата от Руската държавна дума Нина Останина и изтъкнат съветски информативен бюлетин, че началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов е прекратил освобождението от готовност за мъже с три или повече деца през декември 2022 година

Секретарят на Генералния съвет на партия " Единна Русия " Андрей Турчак осъди изказванията на Останина на 13 януари и прикани руснаците да заобикалят хипотези по тематиката за измененията в изискванията за отсрочване.

Представители на Кремъл също провокираха дискусия, като намекнаха, че Русия ще ангажира резервистите и цивилните мъже на наложителна повиквателна за военна подготовка, откакто разшири допустимостта за наборна работа като част от мобилизационния запас. Депутатът от Държавната дума и член на комисията по защитата на Русия генерал-лейтенант Виктор Соболев разгласи, че мъжете над 30 години в запаса и без опит в армията ще бъдат подложени на военно образование след приемането на закона за удължение на законовата наборна възраст.

Соболев означи, че Русия би трябвало да развие подготвен и боеспособен мобилизационен запас , цел, която съветското министерство на защитата се опита да реализира през есента на 2021 година преди нахлуването в Украйна.

Соболев също предложи на 11 януари всички съветски младежи също да получат военно образование.

Няколко съветски милблогъри разкритикуваха изказването на Соболев, твърдяха, че той приказва без престиж и сложиха под подозрение теоретичната успеваемост на стратегиите за образование на мобилизационния запас. блогъри означиха, че мобилизационният запас надали ще приготви съответно призованите за актуалните бойни дейности или ще има задоволително запаси, с цел да ги образова вярно.

Руска група за осведомителна сигурност заяви на 12 януари, че измамниците са употребявали общите съветски страхове от идна готовност, с цел да извършат солидна фишинг машинация. Групата даде обещание да даде информация за листата на идните мобилизирани.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) заяви на 13 януари, че съветските чиновници възнамеряват да употребяват труд на пандизчии, с цел да отговорят на увеличените условия за произвеждане по време на война и дефицита на работна ръка. Министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че производителите на нискотехнологични оръжия евентуално ще имат най-голямо търсене на пандизчии, изключително откакто съветските управляващи ускоряват настояванията за увеличено военно произвеждане. Съобщава се, че най-големият производител на танкове в Русия, Уралвагонзавод, сподели на локалните медии през ноември 2022 година, че ще наеме 250 пандизчии . Русия разполага с доста по-голямо предложение на евентуален труд за пандизчии, като се оповестява, че Руската федерална наказателна работа следи над 400 000 пандизчии. ISW по-рано заяви както за съветските неуспехи да посрещнат потребностите от военно произвеждане, по този начин и за дефицит на работна ръка заради готовност.

Изключително ниският морал продължава да лимитира успеваемостта на съветските сили и да притегля вниманието от съветски източници. Независимата съветска новинарска медия Meduza разшири две видеозаписи, в които мобилизирани бойци от Новосибирск се оплакват, че съветското управление ги изпраща на фронтовата линия, с цел да си потеглят единствено когато са ранени или мъртви.

Известен съветски милблогър разгласява на 13 януари, че един пълководец на бригада е интервюирал бойците си и единствено един боец е споделил, че желае да се бие.

Блогърът прикани за преструктуриране на съветските сили, с цел да се реши казусът с ниския морал и прикани съветските чиновници да предизвикват стимулирани новобранци на военни управителни позиции.

Руското министерство на защитата (МО) заяви на 13 януари, че окупационните управляващи в Запорожка област са въвели система за инспекция на транспортни средства при влизане и излизане в Бердянск , с цел да " разпознават подозрителни коли " там.

Украински държавни чиновници оповестиха на 13 януари, че съветските окупационни управляващи са засилили ограниченията за търсене и пречистване в окупираните територии заради възходяща угриженост по отношение на съдействието сред локалното население и украинските сили.

Украински чиновници оповестиха, че съветските окупационни управляващи концентрират търсенията си върху електронни устройства, в това число записване на IMEI и номера на SIM карти на жителите.

Руските окупационни управляващи не престават принудително да преселват украинци в окупираните територии. Руски блогър съобщи на 13 януари, че съветските сили са " евакуирали " 250 украински поданици от Соледар, Донецка област, през последните няколко дни и сега ги настаняват в Шахтьорск, Донецка област, по-далеч зад съветските линии.

Руските окупационни управляващи не престават да постановат политики на " русификация " в окупираните украински територии. Известен съветски блогър pisa na 13 януари, че съветските окупационни чиновници са почнали да изискват от всички украински претенденти за съветски паспорти да преведат своите украински документи на съветски език.
 Русия може да депортира 100 000 украинци от окупирани територии
Русия може да депортира 100 000 украинци от окупирани територии

Поради опасения, че силите на Москва могат да изгубят още територии

ISW смята, че тази мярка поддържа по-големи старания на Кремъл за елиминиране на украинската еднаквост и разпространяване на съветските административни правила в окупираните територии.

Руските окупационни управляващи не престават да конфискуват и преназначават цивилни лечебни заведения в поддръжка на съветската войска. Украински източници оповестиха, че лечебните заведения в Луганска област са изцяло цялостни с ранени съветски военнослужещи, че съветските сили са трансферирали повече медици във военна болница в окупираната Херсонска област заради непълен брой медицински личен състав и че съветските сили оборудват още лечебни заведения за за военна приложимост в Запорожка област.

Руските окупационни чиновници признаха, че може да им би трябвало повече от десетилетие, с цел да поправят изцяло вредите от войната на окупираните селища. Лидерът на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник разгласи на 13 януари, че се е срещнал с съветския министър на строителството и жилищно-комуналните услуги Ирек Файсулин , с цел да изготви проект за възобновяване на окупираните селища. Пасечник оцени, че предходният опит на Файсулин в работата по реконструкцията на Мариупол е уведомил тяхната оценка, че реконструкцията в Северодонецк ще отнеме до 2035 година

Документ на Кремъл, оповестен на 12 януари, демонстрира, че съветският президент Владимир Путин е наредил на Руския съвет по правата на индивида да подаде претенции за обезщетение за възобновяване развалени жилища в окупираните територии на 7 декември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР