Руското контраразузнаване е ударено от най-тежката кибератака в историята си,

...
Руското контраразузнаване е ударено от най-тежката кибератака в историята си,
Коментари Харесай

Руското контраразузнаване ударено от безпрецедентна хакерска атака

Руското контраразузнаване е ударено от най-тежката хакерска атака в историята си, информация за която доближи до " Форбс " и съветската редакция на Би Би Си, които огласиха случая през вчерашния ден.

Хакери съумели да откраднат 7.5 терабайта данни за: огромни договори; секрети планове, в това число за следене на хора, употребяващи браузъра за анонимно търсене Tor; добиване на данни от обществените мрежи (вкл. Фейсбук и LinkedIn); обособяване на потребления от държавните институции интернет от общата международна мрежа.

TOR се употребява за заобикаляне на ограничавания в интернет, прикриване на данни и достъп до така наречен " тъмна мрежа ".

Данните са източени от огромен подизпълнител на Федералната работа за сигурност на Русия и разпратени до медиите. Впоследствие Би Би Си Русия разгласи, че " 0v1ru$ " е проникнал в сървъри на компанията SyTech. Медията разказва пробива като евентуално " най-големият теч на данни в историята на съветските разследващи служби ".

Известие за пробив в SyTech е оповестено на 13 юли от " 0v1ru$ " на уеб страницата на компанията. На началната ѝ страница вместо автограф хакерите оставят емотикон - усмихнато лице, знак за  " тролване ". Впоследствие " 0v1ru$ " предават данните на по-голямата хакерска група " Дигитъл революшън ", които ги разпраща до медии.

" 0v1ru$ " разкриват имената на мениджъри от SyTech и наименованията на плановете Arion, Relation и Hryvnia. От архива, с който съветската редакция на Би Би Си съумява да се запознае, следва, че SyTech е работила по най-малко 20 непублични ИТ плана, поръчани от съветските специфични служби и отдели, само че тези документи не съдържат държавни секрети.

ФСБ е правоприемник на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и реализира контраразузнаването на Русия на територията на страната и реализира огромни интервенции по наблюдаване и събиране на информация в чужбина, отбелязва " Форбс ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР