Руско проучване, тестващо ефективността на реваксинацията с препарата Спутник V

...
Руско проучване, тестващо ефективността на реваксинацията с препарата Спутник V
Коментари Харесай

„Спутник V” показва добри резултати срещу новите варианти на вируса, твърдят руски учени

Руско изследване, тестващо успеваемостта на реваксинацията с препарата „ Спутник V ” против новите разновидности на ковид, демонстрира положителни резултати, обявиха съветски възпитаници, представени от Ройтерс.

Миналият месец съветският президент Владимир Путин подреди до 15 март да има подготвен разбор на успеваемостта на създадените в Русия ваксини против новите разновидности на ковид, които върлуват в разнообразни елементи на света.

„ Скорошно прочуване, извършено от Националния проучвателен център по епидемиология и микробиология  „ Гамалея “ в Русия, сподели,  че реваксинацията със „ Спутник V ” работи доста добре против новите разновидности на ковид, в това число английския и южноафриканския вид “, разяснява Денис Логунов, заместник-директорът на института, който сътвори имунизацията.

Очаква се резултатите от проучването да бъдат оповестени скоро, като това е първата информация за това по какъв начин протичат тестванията. Засега няма повече детайлности.

Така наречените векторни ваксини, в това число „ Спутник V ” и имунизацията на AstraZeneca, употребяват  модифициран безопасен вирус (вектор), който придвижва генетични указания в организма, с цел да провокира имунен отговор против шиповия протеин на SARS-CoV-2.

За реваксинирането е употребен същият аденовирус, на който се базират публикуваните до момента ваксини „ Спутник V ”. Тестът посочва, че това не се е отразило на успеваемостта на имунизацията, споделя Логунов за Ройтерс.

Някои учени показват опасения, че тялото може да развие имунитет към самия вектор, разпознавайки го като нахалник, който би трябвало да бъде погубен.

Според разработчиците на съветската ваксина обаче това не би основало дълготрайни проблеми.

„ Смятаме, че векторните ваксини в действителност са по-добри за бъдещи раваксинации от тези, основани на други платформи. “, споделя Логунов.

Той съобщи, че откривателите са разкрили, че характерните за векторите, употребявани от тази ваксина, антитела, които могат да генерират антивекторна реакция и да подкопаят работата на самия препарат, са отслабнали най-рано 56 дни след имунизацията.

Това умозаключение се основава на проучване на ваксина против ебола, създадена по-рано от Института „ Гамалея ”, употребявайки същия метод като този за „ Спутник V ”.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР