Руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 успешно запали двигателя си, за

...
Руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 успешно запали двигателя си, за
Коментари Харесай

Почна се! ЕкзоМарс-2016 запали двигателя си, за да влезе в орбита около Червената планета

Руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” сполучливо възпламени мотора си, с цел да навлезе в орбита към Червената планета. Това оповестява Туитър акаунтът на ЕКА – ESA Operations. Двигателят ще би трябвало да работи в продължение на повече от два часа, с цел да може скоростта да бъде забавена до 5 500 km/h, което ще е задоволително, с цел да може гравитацията на Марс да захване станцията в орбита.

Същевременно радиотелескопът GMRT съумя да улови сигнал от дребния спускаем уред “Скиапарели ”, който автоматизирано излезе от положение на хибернация като част от подготовката за кацането му.

На страниците на уеб страницата КОСМОС БГ продължаваме да следим събитията към двата новопристигащи апарата на Марс.

Ако всичко мине наред и “ЕкзоМарс-2016 ” се откри в орбита, дружно с нея ще дойде и български теоретичен инструмент – “Люлин-МО ”, който е прикачен към съветския научно-изследователски комплекс ФРЕНД. Очаква се “ЕкзоМарс-2016 ” да работи към Марс най-малко няколко години.

“Скиапарели ” е доста елементарен демонстрационен спускаем уред. Целта на ЕКА е да ревизира дали разполага с технологиите за меко кацане, които ще бъдат приложени при идната задача – “Марс 2020 ”. Дори и “Скиапарели ” да се провали, науката няма да загуби кой знае какъв брой. Той разполага с мъничка камера за изработката на фотоси по времето на спускането, само че няма камера за снимането на панорамни изображения от самата повърхнина. На борда му има единствено дребна метеорологична станция, която ще работи в продължение на няколко дни. Понеже “Скиапарели ” няма нито слънчеви акумулатори, нито нуклеарен източник на електрическа енергия, неговият живот ще бъде стеснен сред 2 и 8 дни. След това батериите ще се изтощят и ще прекрати контакт със Земята.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР