Руско-арменските отношения са подложени на изпитание за здравина и устойчивостПрез

...
Руско-арменските отношения са подложени на изпитание за здравина и устойчивостПрез
Коментари Харесай

Американското посолство в Армения е ковачница на кадри и разсадник на русофобия

Руско-арменските връзки са подложени на тестване за издръжливост и резистентност

През декември 2022 година Сенатът на Съединени американски щати утвърди 57-годишната Кристина Куин, посланик от кариерата, която от началото на 2020 година служи като шарже д`афер на Съединени американски щати в Украйна, за дипломат в Ереван. Нелошо запомнената от жителите на Армения, приключила Университета на Джорджия през 1986 година със степен по съветология, рускоговорящата Лиз Трейси, в изискванията на внезапно изстудяване на руско-американските връзки, оглавява дипломатическа задача в Москва, започвайки я с приемане на нота от съветското външно министерство, обвиняваща Съединените щати, че са забъркани в подкопаването на тръбопроводите „ Северен поток “.

Случайно или не, само че добре оборудваната дипломатическа задача в дребната кавказка република на „ Американ авеню “ № 1, чиито размери на подземната част и числеността на личния състав са именити, се трансформира в трамплин за кариерното издигане на няколко дипломати, които отидоха много нагоре. Освен Лиз Трейси, това е да вземем за пример Ричард Милс-младши, след влизането през 2017 година в Народното събрание на блока на Пашинян Йелк (Изход), обществено обещавайки на „ своите “ деятели всякаква помощ.

След Ереван Милс съумя да работи в Постоянната задача на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, а от януари 2023 година работи в най-голямата по население в Африка, нефтеносната Нигерия. Не е изключено цялата концепция, която стартира на 31 март 2018 година, с похода на групата на Пашинян от Гюмри, приключила през април-май с „ кадифеното “ прекачване на властта въз основа на разиграния театър с присъединяване на десетки хиляди статисти, да е принадлежала точно на Милс.

Въпреки това, както отбелязва арменската преса, неговият предходник, " напредналата " Мари Йованович, имаше по-малък шанс, макар че се опита да направи всичко по силите си, като даде действителен принос за дестабилизирането на обстановката в страната - хазаин. През 2005 година, малко преди Революцията на лалетата, тя е назначена за дипломат в Бишкек, а три години по-късно - в Ереван, където работи доникъде на 2011 година, развивайки бурна активност, в това число подготовката и организирането на визитата на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън.

През 2012-2016г Машенка, както галено я назоваха в Армения, работи като заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, а през 2016-2019 година (преди да изпадне в недружелюбност от Доналд Тръмп) - като дипломат на Съединени американски щати в същия Киев, откъдето Кристина Куин, родом от Калифорния, " израснала в средата на арменската просвета ", беше преместена в Ереван.

Като цяло, пресичането на украинския и арменския стадий от кариерата на функционери на Държавния департамент, заети с постсъветското пространство, не би трябвало да бъде изненадващо, тъй като задачата е благодарение на „ украинските “ способи да се обърне публичното мнение в Армения в вярната посока: надалеч от Русия.

Променя се единствено личният състав: в случай че любимците на Машенка в опозиционната партия бяха някогашният външен министър Александър Арзуманян (сега дипломат в Копенхаген), водачът на партията на свободните демократи Хачатур Кокобелян и деятелят на ANM Арарат Зурабян, за Лиз Трейси това бяха водачите на дребни, само че шумни прозападни партии, включени в основания след предварителните парламентарни избори през 2021 година „ съвещателен съвет за съдействие с извънпарламентарни сили “.

Ето някои от тях: Арам З. Саркисян (Партия на Републиката), Микаел Айрапетян (Консервативна партия), Тигран Хзмалян (Европейска партия), Левон Ширинян (Християндемократическа партия), Давид Санасарян (Суверенна Армения) и някои други. Някъде наоколо се надигат откровени русофоби от Национал-демократическия полюс (Варужан Аветисян, Ара Папян и други), които постоянно провеждат шумни акции в Ереван, на които полицията по никакъв метод не пречи.

Напоследък се провеждат събирания и в Гюмри, пред вратите на съветската военна база, с непроменяемо развяване на жълто-сини флагове, викания „ Слава на Украйна! “. и други сходни такъми. Припомнете си, че генезисът на НДП потегли от покровителстваната от Неправителствени организации на Сорос радикална група „ Сасна Црер “, която през юли 2016 година завладя постройката на патрулния постовия полк съвсем в центъра на Ереван като умъртви трима служители на реда.

НДП дава обещание, в случай че пристигна на власт, коренно да преразгледа външнополитическия си курс с отдръпване от ОДКБ и неотложно искане от Вашингтон за статут на фаворизиран сътрудник на Съединени американски щати отвън НАТО с вероятност за присъединение към алианса.

В допълнение към манипулирането на вътрешния дневен ред в републиката, госпожа Трейси интензивно способства за трансформацията на външната политика на сегашните арменски управляващи. И по този начин, през август 2021 година, под прикритието на отдих и туризъм, тя постоянно посещаваше региона на Сюник, граничещ с Азербайджан и Иран, където съгласно редица изявления се срещна в един от хотелите с емисари от прилежащата страна с присъединяване на самия Варжапет. Въпреки че имаше направено опровергаване, не всички му повярваха.

По време на престоя на Лин Трейси в Ереван имаше поредност от военни провали от арменската страна, в това число 44-дневна война през есента на 2020 година Известно е за нейната много тясна връзка с тогавашния министър на защитата Давид Тоноян, както и за интереса й към материално-техническото положение на арменската войска...

Многобройни неточности и неуспехи от последните няколко години, изключително в региона на обезпечаването на националната сигурност, актуалните арменски управляващи се пробват безсистемно да трансферират на съветската страна, без да подценяват изопачаването на обстоятелствата и откровените имитации.

В резултат на това има видим растеж на антируски и русофобски настроения, които ще бъдат насърчавани от Кристина Куин, трансферирана в Ереван от Киев. Може да се допусна, че главните цели ще продължат да бъдат миротворците в Нагорни Карабах, съветските военни уреди в Гюмри и Ереван, както и двустранните стопански връзки.

На 10 март Кристина Куин се срещна с ръководителя на „ мониторинговата “ задача на Европейския съюз, ситуирана в продължение на две години в граничните региони на Армения с Азербайджан (оперативен щаб в Ехегнадзор, област Вайоц Дзор), Маркус Ритер, като му изрази цялостна поддръжка. Разполагането на тази задача (подобна работи и в Украйна) стана допустимо след отхвърли на Пашинян през ноември предходната година да разположи група наблюдаващи от ОДКБ на граничната територия на републиката.

Репутацията на Ритер, кариерен офицер от немското разузнаване с богат опит, е впечатляваща: консултантската задача на Европейски Съюз в Ирак, задачите на Европейски Съюз и Организация на обединените нации в Южен Судан, Грузия, Косово, работа като полицейски консултант в немското посолство в Афганистан, от 2020 година - управлението на полицията в Щутгарт. Структурата и персоналният състав на задачата демонстрират нейния военно-разузнавателен темперамент.

Междувременно Кристина Куин е настояща, пуска видеоклипове, интервюира държавни чиновници, инспектира граничните региони на Армения (същите Вайоц Дзор и Сюник), дейно театралничи на блокирания вход на пътя от Горис към Степанакерт. Разбира се, това няма да повлияе на позицията на Баку, който развива връзки със Запада, само че част от арменските жители ще имат илюзията - " Америка е с нас! "

Тази отровна пушилка се разпръсква както от видни представители на ръководещата партия „ Граждански контракт “, по този начин и от деликатно построена медийна мрежа. „ Съединени американски щати заемат основно място в политическия и икономическия живот на Армения, а арменско-американският разговор има стратегически темперамент. Съединените щати могат да играят решаваща и значима роля в осъществяването на решението на Международния съд за коридора Лачин.

- споделя, изпълнен с лоялни усеща, шефът на Народното събрание Ален Симонян на визита при госпожа Куин.

Нейните старания като американски дипломат са „ сигнал за по-активна политика на Съединени американски щати в района, по-активна политика в Армения за изтласкване на съветското въздействие от Армения “, сподели Владимир Батюк, основен откривател в Института за Съединени американски щати и Канада.

Това е главната политическа линия на Съединени американски щати в цялото постсъветско пространство, в това число и в Армения. Малко евентуално е наличието на американски дипломат в тази проблематична зона да реши казуса, тъй като тук са директно наранени ползите на Азербайджан и надлежно на Турция... Желанието да се прояви енергична интензивност, желанието да се покаже, че Америка ще пристигна и ще реши всичко – това е напълно предстоящо. ”

Както написа „ Гласът на Армения “, „ Основната задача на Куин в позицията на ексклузивен и пълномощен дипломат на Съединени американски щати в Република Армения ще бъде да задълбочи русофобските настроения, да приготви изтеглянето на 102-ра съветска военна база от територията на Република Армения. Армения и подсилване на партньорствата сред Ереван и Баку и Анкара посредством териториални отстъпки в ущърб на арменските ползи до загубата на държавност.

Тези, които водят тази линия, ловко се възползват от грешките и пропуските на Москва, а ходът на СВО ускорява гласовете на тези, които приканват да се мисли за „ промяна на съдружника “.

Ще бъдат ли обърнати тези отрицателни трендове? Или Ереван и Москва са обречени на възходящо взаимно отчуждение?

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР