Руско-американската среща в Хелзинки бе дълбоко продуктивна и полезна, президентите

...
Руско-американската среща в Хелзинки бе дълбоко продуктивна и полезна, президентите
Коментари Харесай

Едно добро начало за всички

Руско-американската среща в Хелзинки бе надълбоко продуктивна и потребна, президентите се договориха да развиват икономическото съдействие, а Тръмп получи от Путин съветски проект за неразпространение на нуклеарното оръжие.
Това са част от резултатите от историческата среща Путин-Тръмп, оповестени от самите тях на взаимната им конференция.
Срещата на двамата водачи стартира с диалог на четири очи в наличието на преводачи. Това бяха първите пълномащабни договаряния на Путин и Тръмп отвън многостранните срещи на върха.
Програмата на Путин и Тръмп стартира с здрависване и обща фотография. Руският президент акцентира, че е настъпило време съществено да се поговори за двустранните връзки и по разнообразни интернационалните въпроси, които са задоволително доста, заяви ТАСС. От своя страна Доналд Тръмп означи, че целият свят е заинтригуван от положителни връзки сред Москва и Вашингтон. Тръмп също посочи, че двамата с Путин имат доста защо да си приказват - търговия, военни въпроси, нуклеарна енергетика, Китай. И още веднъж акцентира, че връзките сред Русия и Съединени американски щати са били неприятни прекомерно дълго време. "Да си с Русия е нещо положително, а не нещо неприятно ", добави Тръмп.
Срещата сред двамата водачи по проект беше планувана за час и половина. Тръмп и Путин обаче разговаряха на четири очи 2 часа и 10 минути. Между другото, преди година по време на първата персонална среща сред двамата на форума на Г-20 в Хамбург даже се наложи брачната половинка на Тръмп Мелания да се пробва да прекъсне траялия прекомерно дълго диалог. Опитът й се оказа несполучлив и срещата им продължи над 2 часа. И в този момент в Хелзинки Тръмп и Путин демонстрираха, че има защо да си приказват. След диалозите президентът на Съединени американски щати дефинира пред публицистите срещата с съветския му сътрудник като "едно положително начало " за всички страни.
Оказва се, че точно Доналд Тръмп е изискал диалогът с Владимир Путин да е на четири очи. Причините за това били три, заяви Си Ен Ен, базирайки се на източник от Белия дом. "По-рано Тръмп се е възмущавал от приключване на информация от неговите срещи с задграничните водачи и е споделил на помощниците си, че не желае от срещата му с Путин да изтече конфиденциална информация ", отбелязва източникът. Освен това Тръмп не желал неговите непримирими към Русия съветници да пречат на диалога му с съветския президент. И последната причина е, че президентът на Съединени американски щати желал да построи лично мнение за Путин и да сътвори с него персонални връзки.
Едва откакто се наприказваха на четири очи, започнаха договарянията в уголемен състав. От съветска страна в тях участваха външният министър Лавров, помощникът на президента по външна политика Ушаков, представителят Песков, шефът на отдел Северна Америка във външното министерство Борисенко и съветският дипломат във Вашингтон Антонов. Американската делегация бе показана от държавния секретар Помпео, съветника на президента по националната сигурност Болтън, ръководителя на апарата на Белия дом Кели и старши съветника на съвета по национална сигурност Хил.
В дневния ред на делегациите бе обстановката в Сирия, планът "Северен поток-2 ", както и двустранните връзки.
На взаимната конференция в края на срещата Тръмп окачестви като "дълбоко работлив " разговорът с Путин. По думите му разговорът сред Русия и Съединени американски щати дава отговор на ползите на мира. Тръмп изясни също, че възприема Путин като противник в положителния смисъл на тази дума, който употребява като комплимент. Той изрази убедеността си, че Русия ще работи със Съединени американски щати за нуклеарното разоръжаване на КНДР. На въпрос на публицисти за съветската интервенция в американските избори Тръмп означи, че не е имал никакъв сговор с Москва, а повода за неговата победа е "блестящата изборна акция ". Ние имахме най-лошите връзки, на това беше комплициран край преди 4 часа, заключи Тръмп.
На собствен ред съветският президент съобщи, че договарянията са минали в откровена и делова атмосфера, те са били сполучливи и потребни. Не са отстранени всички спънки пред двустранните връзки, само че срещата ще се трансформира в първата крачка по този път. Путин е предал на Путин записка с предложение за неразпространение на нуклеарното оръжие. Освен това двамата президенти се договорили за основаването на работна група с присъединяване на "капитаните от бизнеса " за развиването на икономическото съдействие.
Руската страна не се е намесвала в американските изборни процеси и е подготвена да работи в границите на взаимната група по киберсигурността, още веднъж подсети Путин. По думите му всички обвинявания за намесата на Русия ще бъдат разпилени в американски съд. Русия може да допусне комисията Мълър да участва на разпитите на съветски жители за интервенция в американските избори, само че съветски следователи би трябвало да бъдат позволени и при разпитите по тези каузи, които засягат ползите на Москва, сподели Путин.
Преговорите минаха "по-добре от супер ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

Туск: Двамата да реформират реда в света

Властите в Русия и Съединени американски щати би трябвало да спомагат за оптимизацията и реформирането на световния ред, съобщи в Пекин ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи ТАСС. "Смятаме, че в деня, когато в Хелзинки се организира среща сред президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп, значимо е да напомним, че водачите на двете страни би трябвало да спомагат за реформирането на интернационалния ред ", означи Туск по време на конференция в границите на 20-ата среща на върха Китай-ЕС.
Самото съществуване на разговор сред Путин и Тръмп ще бъде позитивен резултат, счита финландският външен министър Тимо Сойни. "Смятам, че както Тръмп, по този начин и Путин се стараят да бъдат релативно умерени оптимисти, с цел да няма след това разочаровани. Възможно е обаче и да ни изненадат. По всяка възможност диалозите ще бъдат по напълно съответни въпроси. Главното е да бъде изпратен положителен сигнал, че те са способни да беседват един с различен. "

Болтън: Либералите ни имат кръгозора на плодови мушици

Президентският консултант по националната сигурност Джон Болтън съпостави срещата Тръмп-Путин в Хелзинки с диалозите сред американския президент Франклин Рузвелт и руския водач Йосиф Сталин по време на Втората международна война, написа английският вестник "Дейли експрес "
"Франклин Рузвелт се е срещал с Йосиф Сталин във време, когато интензивността в Русия е била доста по-лоша, в сравнение с е през днешния ден. Не оправдавам днешното държание, само че не наподобява това да е тормозило преди време Франклин Рузвелт. И демократичните демократи също не са били обезпокоени по това време, когато той се е срещал със Сталин. Нека да се опитаме да имаме малко историческа вероятност тук и да не се държим като че ли имаме кръгозора на плодови мушици ", съобщи Болтън.
"Мога да ви кажа, когато се срещнах с президента Путин преди няколко седмици, с цел да се подготвим за срещата в Хелзинки, че той сподели ясно, че съветската страна не е забъркана ", съобщи Болтън в отговор на въпрос.

Маас: Америка към този момент не е благонадежден съдружник

Месеци наред Доналд Тръмп работи интензивно против Европейски Съюз, с цел да се стигне до сюблимния миг, в който дефинира Общността като "враг ". Германският министър на външните работи Хайко Маас (ГСДП) съобщи пред най-големия районен вестник в Германия "Вестдойче алгемайне цайтунг " (ВАЦ), че Белият дом към този момент не е благонадежден съдружник на Европа. "Ние към този момент не можем да разчитаме на Белия дом ", безапелационен е Маас.
За бъде непокътнато партньорството с Вашингтон, Съединени американски щати би трябвало да се трансформират. Европа на собствен ред не би трябвало да позволява разцепление, а таман противоположното - да се стреми към все по-тясно съдействие сред обособените страни членки на Европейски Съюз - на инат на "острите " и "абсурдни " вербални офанзиви на Тръмп в обществената мрежа туитър.
По-рано в изявление за телевизия Си Би Ес Тръмп дефинира Европейски Съюз като "враг " на страната му. Тръмп обоснова изказванието си с "нечестните търговски практики на европейците ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР