Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че около половината

...
Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че около половината
Коментари Харесай

Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи в четвъртък, че към половината от 54-те компании, които имат контракти за природен газ с енергийния колос " Газпром ", са отворили сметки в рубли, съобщи Агенция Франс Прес.

Президентът Владимир Путин сподели, че от април Русия ще приема заплащания за газ единствено в националната си валута, като от купувачите бе поискано да отворят сметки в рубли, в противоположен случай доставките ще бъдат прекъснати. Това бе реакция на серията интернационалните наказания против Москва след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, в това число заледяване на сметките в непозната валута в чужбина.

„ Днес мисля, че към 54 компании имат контракти с „ Газпром износ “, сподели Новак на конференция в Москва, представен от РИА „ Новости “.

„ Около половината от тях към този момент са отворили специфични сметки – в непозната валута и в рубли, в упълномощената банка за заплащане на газа “, добави той.

Новак уточни, че след завършване на данните за април ще има лист на „ такива, които заплащат в рубли и такива, които отхвърлят да заплащат “.

Европейската комисия разгласи тази седмица, че всичко друго с изключение на заплащане по газовите контракти в избраната валута съставлява нарушаване на глобите против Русия.

Миналия месец „ Газпром “ разгласи, че стопира доставките за Полша и България поради отхвърли на двете страни да заплащат в рубли.

Финландската държавна компания „ Газум “ разгласи във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отхвърли ѝ да заплати на „ Газпром “ в рубли.

Италианската енергийна компания " Ени " заяви, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, с цел да извърши идни заплащания за доставка на съветски газ, като настоя, че това не е нарушаване на интернационалните наказания.

Съединени американски щати не разрешиха вноса на съветски нефт и газ, само че Европейският съюз е разграничен по въпроса за налагане на такова ембарго, защото няколко страни членки са мощно подвластни от енергийните доставки на Москва.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР