Руският вестник Комерсант цитира два дипломатически източника, че по време

...
Руският вестник Комерсант цитира два дипломатически източника, че по време
Коментари Харесай

Британската външна министърка направи географски гаф на срещата си с Лавров

Руският вестник " Комерсант " цитира два дипломатически източника, че по време на срещата им при закрити врата през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров е попитал гостуващата си английска колежка Лиз Тръс дали тя признава съветския суверенитет над Ростовска и Вороженка област - два района в южната част на страната, където Русия е нараснала военните си сили, заяви Ройтерс.

Според изданието Тръс дала отговор, че Англия в никакъв случай няма да признае такова нещо, и се наложило тя да бъде поправена от английския дипломат.

След това, в изявление за различен съветски вестник - РБК, английската външна министърка споделила, че неправилно е помислила, че съветският й сътрудник приказва за Донецка и Луганска област в Украйна, елементи от които са под контрола на проруски сепаратисти.

Гафът породи много отрицателни мнения във Англия, където Лиз Тръс се спряга за допустима наследничка на Борис Джонсън на премиерския пост.

На взаимната си конференция с Тръс Лавров я упрекна, че се е държала демонстративно и отказвала да го изслуша по време на срещата, която подчертала пропастта сред позициите на двете страни за рецесията към Украйна.

Руският външен министър дефинира диалога с английската си колежка Елизабет Тръс като " диалог с глухоням ". Той означи, че има чувството, че английските му сътрудници или не са осведомени, или изцяло пренебрегват подробните уточнения на Русия по украинския въпрос.

" Това бе забавен диалог. Отдавна не бях взел участие в дипломатически договаряния, които биха могли да бъдат излъчени директно в ефир, значително заради това, че нямаше нищо секретно, конфиденциално и поверително. Не чухме нищо по-различно от това, което постоянно звучи от високите трибуни в Лондон ", сподели още съветският външен министър.

Лавров акцентира, че освен съветските управляващи опровергават проектите за хипотетично навлизане в Украйна. " Подобни изказвания има и в Пентагона. Неотдавна четох за това. А там хората са съществени и следят със спътници всичко, което се случва, наблягам, на нашата съветска територия. Подобни изказвания прави и министърът на защитата на Украйна Олексий Резников, а президентът Зеленски приканва да няма суматоха ", продължи Лавров.

В тази връзка съветският външен министър допусна, че Зеленски е необходим на Запада единствено като инструмент, с който да изведе Русия от равновесие . Той упрекна западните страни, че не мислят за отрицателните последици, които тази обстановка оказва на украинската стопанска система, на бюджета на страната, както и за вложенията, които се изтеглят от Украйна.

Лавров разяснява и изявленията на Киев, че Минските съглашения не плануват опцията за директен разговор с Донецк и Донбас. Според него сходни изказвания освен не отстъпват, само че даже и превъзхождат пропагандата на Гьобелс. Руският външен министър изясни, че Киев " със спокоен звук изрича неистини и отхвърля нещо, което е утвърдено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ".

Британската министърка Елизабет Тръс от своят страна означи, че изказванията на Русия, че няма никакви планове да нахлува в Украйна би трябвало да бъдат подкрепени с дейности.

Лавров отвърна, че Москва постоянно се придържа към това да няма разминаване сред думите и дейностите й.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР