Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия предава за

...
Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия предава за
Коментари Харесай

Москва поиска терена на посолството си в София

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия предава за безсрочно прилагане на българската страна земята, на която е ситуирано българското посолство в Москва, и добави, че съветската страна чака аналогично деяние от София. Това стана на взаимна конференция с българския външен министър Екатерина Захариева при визитата й в съветската столица. Това е първото посещаване на български външен министър в Русия от 2011 г. 

" Предадох на сътрудника си документите за държавна регистрация на правото за непрекъснато безсрочно прилагане на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно подпомагане на нашите сътрудници за решение на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи съветска държавна благосъстоятелност в България ", сподели Лавров. Москва чака по сходен метод да бъдат уредени и терените, върху които у нас се намират постройките на посолството, на резиденцията на съветския дипломат, както и на няколко почивни бази за съветските чиновници у нас, разясниха за " Сега " осведомени. С предаването на документа за безплатно и безсрочно прилагане на дипломатическия парцел „ Българско посолство на Република България в Москва “ завърши процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в съветската столица, оповестиха от Външно. Двамата министри се договориха следващата година да се състоят съвещания сред Министерство на външните работи на двете страни.

Сергей Лавров разгласи желанието на съветската нуклеарна корпорация " Росатом " да взе участие в процедурите за избор на реализатор за обновяване на строителството на АЕЦ " Белене ". " Надяваме се на положителни шансове за нашата държавна корпорация, поради че точно тя е производител на атомните реактори и основател на технологията по този план ", сподели той. Лавров регистрира и началото на строителство на инфраструктурата за превоз на газ по втората линия на " Турски поток ", което съответства с визитата на Захариева. Той заяви, че е приел и поканата на Захариева да гостува в България. Очакваше се българската външна министърка да удостовери в Москва и поканата към съветския президент Владимир Путин.

 СТОКООБМЕН

България и Русия имат огромни вероятности в развиването на хранителната индустрия и увеличението на стокообмена. " Виждам капацитет в региона на производството на хранителната индустрия, технологиите. Надявам се, че съвещанието на смесената комисия по стопански и научно-технически въпроси, което се организира във Варна на 16-17 септември, ще докара до увеличение на стокообмена ", сподели Екатерина Захариева. Русия е измежду главните външнотърговски сътрудници на България. През 2018 година стокообменът сред Русия и България бе 3.47 милиарда $, напомня ТАСС. Захариева се надява, че ще се усилят и чартърните полети сред България и Русия. В момента главен дял в българския експорт за Русия заемат медикаментите – 29,6 на 100, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и други Около 85% от вноса от Русия се образува от минерални артикули и горива, а останалата част се състои от първични материали, материали и произведения на машиностроенето.

 

ЧИСЛО

13 600 български студенти се образоват сега в Русия, а в България – 340 съветски. 511 000 съветски туристи са посетили страната ни през 2018 година, което подрежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. Около 300 000 съветски жители имат недвижими парцели у нас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР