Руският външен министър Сергей Лавров отпътува за индонезийския остров Бали,

...
Руският външен министър Сергей Лавров отпътува за индонезийския остров Бали,
Коментари Харесай

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър Сергей Лавров отпътува за индонезийския остров Бали, където ще се организира срещата на външните министри от Г-20. Основна тематика на диалог се чака да бъде войната в Украйна, което ще покаже дълбоките различия в границите на блока за това по какъв начин да се реагира на рецесията.

Освен Лавров на срещата би трябвало да участват държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, както и китайският външен министър Ван И. Тя ще се състои на фона на засилващата се угриженост от страна на западните държавно управление по отношение на въздействието на войната върху цените на храните и горивата.

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои сътрудници от страни, които мощно подлагат на критика войната.

Анализаторите слагат под въпрос какво въобще може да реализира Г-20, която е изпълнена с различия по отношение на реакцията на блока за войната в Украйна и нейното световно влияние. Докато западните членове упрекват Москва във военни закононарушения и постановат невиждани наказания, други - като Китай, Индонезия, Индия и Южна Африка - не са заели сходна сериозна позиция.

Световната рецесия в цените на питателните артикули и силата ще заеме значимо място на срещата на Г-20. Украйна е главен снабдител на слънчогледово олио и царевица и отглежда задоволително пшеница, с цел да изхрани 400 милиона души. Износът ѝ обаче беше съществено нарушен от съветската инвазия и блокадата на морските ѝ пътища от страна на Москва.

Домакинът на срещата - индонезийският президент Джоко Уидодо, неотдавна посети както Украйна, по този начин и Русия, призовавайки за ограничения, които да разрешат възобновяването на износа - на който Индонезия, както и доста други страни, разчита в огромна степен. Индонезия поддържа " самостоятелен и деен " метод към външната политика и се стреми да наподобява като безпристрастен участник, който би могъл да подкрепи договарянията в договарянията сред Москва и Киев.

В сряда Лавров прикани всички страни в света да положат старания за отбрана на интернационалните закони, като сподели, че " светът се развива по комплициран метод ".

По-рано Китай подлага на критика Съединени американски щати и НАТО, като уточни, че Вашингтон " съблюдава интернационалните правила единствено както откри за добре ". Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян сподели в Пекин, че " по този начин нареченият интернационален ред, учреден на правила, в действителност е фамилно предписание, основано от шепа страни, с цел да обслужва персоналния интерес на Съединени американски щати ".

Говорителят на немското външно министерство Кристиан Вагнер съобщи, че това няма да бъде " естествена среща на върха ", нито " нормалната работа ".

Според Джошуа Курлантзик, старши помощник за Югоизточна Азия в Съвета за интернационалните връзки, към масата има толкоз разнородни страни и гледни точки, че тя е " съвсем неуправляема ".

" Разногласията сред някои от страните от Г-20 са прекомерно огромни, с цел да се стигне до някакви изводи за каквото и да е. Ще бъде просто знамение, в случай че никой не си тръгне, както се случи по време на срещата на финансовите министри ", добавя още Курлантзик.

През април Обединеното кралство, Съединени американски щати и Канада проведоха координирано овакантяване на срещата на Г-20 в символ на митинг против съветската инвазия.

Някои западни страни заплашиха да бойкотират срещите на Г-20, само че във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че Блинкен ще бъде " пълновръстен и деен участник ". Няма обаче да има публична среща сред него и Лавров, показаха от институцията.

Все отново американският държавен секретар ще беседва с китайския си сътрудник, с цел да разиска връзките сред двете страни

" Това ще бъде още една опция да предадем нашите упования за това какво бихме очаквали Китай да прави и какво да не прави в подтекста на Украйна ", сподели асистент държавният секретар на Съединени американски щати Даниел Критенбринк.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР