Руският цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на

...
Руският цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на
Коментари Харесай

Младият руски цигулар Никита Борисоглебски с концерт у нас

Руският цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на нашето съвремие, ще свири за първи път у нас на 23 март, петък, от 19:30 ч. в зала „ България " със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин.

Никита Борисоглебски дебютира едвам 10-годишен с Ростовски симфоничен оркестър, а на 14 години е към този момент студент в Московската консерватория „ П. И. Чайковски ". Лауреат е на влиятелни интернационалните състезания, измежду които „ Кралица Елисавета " (Брюксел) и „ Сибелиус " (Хелзинки). Носител е на II награда и пет специфични награди от състезанието „ П. И. Чайковски ", Гран-При от „ Monte Carlo Violin Masters " (Монако) и „ Ф. Крайслер " (Виена). Получава орден „ Сибелиус " за най-хубаво осъществяване на Концерта Сибелиус и почетна премия „ Virtuoso ". През 2009 получава звание „ Цигулар на годината ". Гастролите му се простират от Канада до Япония, от Бразилия до Китай, от Шотландия до Нова Зеландия.
Със Симфоничния оркестър на БНР Никита Борисоглебски ще извърши Концерт за цигулка и оркестър №2 от Прокофиев. Маестро Кадин и Радиосимфониците ще изпълнят още две произведения на съвременниците на Прокофиев – „ Арагонска хота " на Сен-Санс и Симфония №1 на Сибелиус.

„ Ако за Прокофиев Сен Санс е идол на отминаващата ера, то Сибелиус е изцяло действителен съперник, " споделя маестро Кадин и добавя: „ Трудно могат да се намерят двама толкоз разнообразни един от различен композитори, колкото Прокофиев и Сибелиус. Но общото при тях е повече, в сравнение с може да се допусна. В юношеските си години и двамата са ярки, самостоятелни персони. И при двамата има ясно изразени национални претекстове. И двамата са приети приживе за класици и имат голям брой почитатели и имитатори. Още приживе Сибелиус става най-известният финландец в света и остава подобен до в този момент. В един интервал Прокофиев също е самобитен знак на страната си, тъй като руската власт му е признателна за завръщането му в Съюз на съветските социалистически републики, награждава го с най-високи оценки и му дава опция да работи с най-хубавите реализатори. Прокофиев се завръща в Съюз на съветските социалистически републики със брачната половинка си Лина, испанска оперна певица, с която първоначално има благополучен брак и това намира огромно отражение в музиката му. Най-ярко това проличава във Втория цигулков концерт, мълчешком отдаден на жена му. В този концерт, както в никое друго произведение на Прокофиев, се усеща испанския нюанс, " споделя маестро Кадин за концерта, който Радиосимфониците приготвят. За тази своя зряла творба самият Прокофиев споделя: „ Концертът отразява моето номадско композиране. Той е писан в няколко разнообразни страни: основната тематика на първата част е писана в Париж, първа тематика на втора част – във Воронеж, оркестрацията е приключена в Баку, а премиерата се състоя в Мадрид. " Този концерт Симфоничният оркестър на БНР ще извърши с изключителния цигулар Никита Борисоглебски под диригентството на Марк Кадин на 23 март, петък, от 19.30 ч. в зала „ България ".

Билети за концерта ще откриете в рекламно-информационния център на БНР (бул. „ Драган Цанков 4), на касата на „ Кантус Фирмус " в зала „ България " и онлайн на ticketsbg.com

Входът е свободен за възпитаници от НМУ „ Л. Пипков " и студенти от НМА „ Проф. П. Владигеров ", Специалност „ Музика " към СУ и Департамент „ Музика " към Нов български университет против ученическа или студентска карта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР