Руският президент Владимир Путин внесе в парламента предложенията си за

...
Руският президент Владимир Путин внесе в парламента предложенията си за
Коментари Харесай

Путин внесе за гласуване в Думата промените в Конституцията

Руският президент Владимир Путин внесе в Народното събрание предложенията си за промени в конституцията, по-малко от седмица след изненадващото анонсиране на мащабни  промени в страната, в това число и в политическата система, незабавно след което бе необуздано и държавното управление, отпред с Медведев.

Проектозаконът е оповестен в уеб страницата на държавната Дума, долната камара на съветския парламент, съобщи ТАСС, представен от Българска телеграфна агенция. Сред главните текстове за промени са тези, засягащи усилване на ролята на Народното събрание при номинирането на премиера и ограничението на президентските мандати на общо два вместо два следващи.

Друга мярка планува учредяването на Държавен съвет от президента. Според текста този орган ще е претрупан с " определянето на главните насоки на вътрешната и външната политиката на Руската федерация ".

Предлага се също претендентите за президент на Русия наложително да имат 25 години престояване на територията на страната вместо сегашните 10. Запазва се условието те да са на възраст минимум 35 години. Освен това не би трябвало в никакъв случай да са имали поданство на друга страна под каквато и да било форма, в това число като непрекъснато пребиваващи.

Ново предложение е и кандидатурите на ръководителите на силовите ведомства да се издигат след съвещания с горната камара на Народното събрание, Съвета на федерацията.

Държавната Дума ще прегледа импортирания от президента законопроект за промени в конституцията на 23 януари, заяви първият заместник-председател на долната камара на Народното събрание Иван Мелников.

Тази промяна съживи спекулациите за политическото бъдеще на Путин след края на сегашния му мандат през 2024 година, след който той към този момент няма право да се кандидатира още веднъж за президент. Владимир Путин не е обсъждал обществено бъдещето си след 2024 година, нито е одобрил собствен правоприемник, само че наблюдаващите на съветския политически живот са уверени, че той ще се стреми да резервира въздействието си, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР