Руският президент Владимир Путин възнамерява в рамките на срещата на

...
Руският президент Владимир Путин възнамерява в рамките на срещата на
Коментари Харесай

Путин и Зеленски пред съдбоносна среща в Париж

Руският президент Владимир Путин има намерение в границите на срещата на върха на нормандската четворка в понеделник, 9 декември, в Париж да организира двустранни срещи с украинския президент Володимир Зеленски, с френския президент Еманюел Макрон и с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" (Планираме) да проведем прекомерно значими двустранни срещи и с президента Макрон, и с канцлера на Германия Меркел, и с украинския президент Зеленски ", означи Песков.

По думите му Кремъл чака, че срещата на върха на нормандската четворка ще способства за споразумяване на спора в Югоизточна Украйна и ще удостовери безалтернативността на процеса " Минск 2 ".

" (Путин) е надъхан съществено, а упованието е единствено едно - да се способства за уреждането на вътрешноукраинския спор в югоизточната част на страната ", акцентира представителят на съветския президент и добави: " Да се обезпечи още един път общото схващане на безалтернативността на осъществяването на Минските съглашения и да не допуснем опитите за каквито и да било отклонения от тях. "

Какво най-общо беше заложено в Минските съглашения?

Споразумението от 2015 година, подписано в беларуската столица Минск след поредност от военни провали на украинските сили, планува необятна автономност за сепаратистките райони, което бе дипломатически триумф за Русия.

С Минското съглашение Кремъл осъществя задачата си да подсигурява самоуправление за бунтовническите райони, което да разреши на Москва да управлява Украйна и да попречи на желанието й да се причисли към НАТО, означиха Владимир Исаченков и Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

" Минск в действителност повече или по-малко дава на Русия това, което тя искаше ", споделя Дмитрий Тренин, шеф на центъра " Карнеги " в Москва.

Документът, който бе контрактуван от предшественика на Зеленски Петро Порошенко, остави недоволни мнозина в Украйна. Съдържащите се в него сделки за автономност на следените от бунтовниците територии и обща прошка за сепаратистите не бяха приложени на процедура.

Спорадичните сражения в Източна Украйна не престават макар мирното съглашение, блокирайки опитите за политическо решение.

Какви са изходните позиции на Путин и Зеленски?

Путин и хората от обкръжението му предизвестиха, че Москва няма да одобри промени в Минското съглашение, изключително по най-чувствителния въпрос за граничните пунктове.

Според съглашението от 2015 година Украйна може да възобнови контрола си върху границата на следените от бунтовниците територии с Русия, откакто в тези райони бъдат създадени локални избори и те получат самостоятелен статус. Симпатиите към Москва са мощни в тези региони, изключително в провинциалните центрове Донецк и Луганск, напомнят създателите от АП.

" Русия желае Минското съглашение да бъде изпълнено, както бе дефинирано, като въпросът с границата бъде оставен на последно място. Путин не отива на никое място, с цел да загуби ", посочи Тренин.

На собствен ред, определеният през април за президент някогашен комедиен артист Володимир Зеленски съобщи, че решаването на спора, в който починаха над 14 000 души, е главният му приоритет. Срещата в понеделник в Париж, където той за първи път ще се срещне с съветския президент Владимир Путин, сътвори очаквания, че те могат да се спогодят за продължително прекъсване на огъня.

На видеоклип, записан неотдавна от Зеленски във фитнес салон, той сподели, че да се опитваш да спреш кръвопролитието без да приказваш непосредствено с Русия е като да бягаш на фитнес пътечката.

" Някои споделят, че можем да се оправим и без подобен разговор. Това обаче е като да бягаш на пътечката - правиш нещо, губиш калории, само че си стоиш на едно място ".

Зеленски съобщи, че Минското съглашение е неприятно за Украйна и даде обещание да се опита да го промени, като упорства за бързо възобновяване на контрола върху границата и за евакуиране на съветските бойци от следените от бунтовниците територии. Кремъл отхвърля в Украйна да има съветски бойци.

" Зеленски рискува да остане самичък против трима, като водачите на Франция и Германия заиграят на страната на Русия. Минските съглашения не оставиха пред Киев необикновен избор - или да реинтегрира Донецк и Луганск при съветските условия и да получи " троянски кон " или да загуби тези територии в един замразен спор ", сподели Вадим Карасьов, началник на основания в Киев Център за световни тактики, представен от АП.

Карасьов счита, че Зеленски ще се опита да избегне радикалните ходове поради страха си от ответна реакция от украинската последна десница и радикалните националисти, които са мощно опълчени на каквото и да било доближаване с Русия.

Обсъжданията в Париж могат да доведат до значими резултати, като да вземем за пример замяна на пандизчии и евакуиране на бойци от фронтовата линия, само че не и до пробив, предвижда специалистът.

Мисия на фронта

Зеленски посети през днешния ден зоната на бойните дейности в Донецка област, където даде обещание на военнослужещите действителни дейности за привеждане на армията в сходство със стандартите на НАТО, съобщи ТАСС.

" Не на думи, а на каузи ще се приближаваме към стандартите на НАТО. Постоянно ще се развиваме и ще укрепваме боеспособността си ", сподели президентът пред бойци по случай Деня на въоръжените сили на Украйна.

Зеленски съобщи, че за него е било от особена значимост да пристигна в зоната на бойните дейности и да се срещне с военнослужещите преди срещата на върха на нормандската четворка в понеделник. Непрекъснато работим за връщането на мира в страната и целият свят вижда, че го реализираме по дипломатически път, само че повярвайте ми, доста по-лесно е да се водят договаряния, когато чувствам вашата мощ и поддръжка ", акцентира украинския президент.

Зеленски означи също високото равнище на бойна подготвеност на украинските военни и даде обещание, че " след постигането на мир, никой няма да не помни за по-нататъшното развиване на мощната и боеспособна украинска армия ".

Открита опозиция, само че и поддръжка

" Дори Зеленски да не подпише нищо, той ще стане обект на съмнения и обвинявания. А в случай че се споразумее за евакуиране на бойците, ще го обвинят в капитулация ", акцентира Володимир Фесенко, началник на мозъчния концерн Пента.

Политическата партия на някогашния президент Порошенко и други опозиционни групи възнамеряват проява в Киев в неделя, с цел да призоват Зеленски да не прави каквито и да било отстъпки.

Социологическите изследвания обаче демонстрират, че напъните му за реализиране на мир се употребяват с необятна социална поддръжка.

75 % от участниците в анкета от предишния месец ги поддържат. Проучването, извършено от Фондацията за демократични начинания и Киевския интернационален институт за социология измежду 2041 души, е с позволена статистическа неточност от 2,3 %.

Ще минава ли съветският газ през Украйна

Владимир Путин в това време увери на среща с представители на немския бизнес през днешния ден в Сочи, че стартирането в употреба на газопровода " Северен поток -2 " не значи, че Русия ще се откаже от преноса на газ през Украйна. Според него това е въпрос на икономическа целенасоченост.

Руският президент изрази вяра, че фирмите на Русия и Украйна ще намерят взаимноприемливо решение за преноса на газ. Сега водим договаряния с нашите украински сътрудници, те се организират във Виена, сподели Путин.

Надявам се, че всички участници в договарянията, а това на първо място са стопански субекти от двете страни, ще намерят задоволително за тях решение, означи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР