Руският президент Владимир Путин уволни днес директора на огромната руска

...
Руският президент Владимир Путин уволни днес директора на огромната руска
Коментари Харесай

Путин уволни директора на руските затвори след скандал с изтезавани затворници

Руският президент Владимир Путин уволни през днешния ден шефа на голямата съветска система от места за отнемане от независимост, няколко седмици след скандал, провокиран от видеозаписи, показващи изнасилвания и изтезания в съветски затвор, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Директорът на Федералната работа за осъществяване на наказванията (ФСИН) Александър Калашников, заемащ тази служба от 2019 година, беше освободен от поста и сменен от заместник-министъра на вътрешните работи и някогашен полицейски чиновник Аркадий Гостев, излиза наяве от президентския декрет, оповестен на уеб страницата на Кремъл.

Срещу Калашников от 2021 година са въведени наказания от Европейския съюз, Съединени американски щати и Канада поради хипотетичната му роля в отравянето на опозиционера Алексей Навални и изпращането му в пандиза.

Кадровата промяна става на фона на скандал с изтезания в пандиза в град Саратов, Централна Русия, довел към този момент до уволнението на 18 чиновници и петима ръководители на локалния клон на ФСИН.

В началото на октомври правозащитната неправителствена организация Gulagu.net разгласява видеоклипове на малтретиране на пандизчии, получени с помощта на изобличител, някогашен пандизчия от беларуски генезис, който е имал достъп до тези записи, когато е бил в пандиза, тъй като е работел по поддръжката на компютрите на пандиза. След неговите разкрития бяха формирани няколко следствия.

Руските управляващи в началото започнаха наказателно гонене и издадоха заповед за арест против подателя на сигнала Сергей Савелиев, който избяга от Русия във Франция, където желае леговище. По-късно заповедта за арест бе анулирана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР